(FOTO) S-au împlinit 13 ani de la lansarea primului telefon cu Android: T-Mobile G1. Cum arăta

24 Sept. 2021, 13:38
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
24 Sept. 2021, 13:38 // Au Bani //  MD Bani

În urmă cu 13 ani, pe 23 septembrie 2008, Google lansa primul telefon sub brand propriu și, totodată, sistemul de operare Android. Telefonul se numea T-Mobile G1, fiind disponibil exclusiv la acest operator din SUA. Desigur, telefonul nu era produs de Google, ci era un parteneriat cu HTC, care a oferit companiei modelul HTC Dream pentru a-l folosi drept modelul pilot pentru noul sistem de operare Google. Telefonul arăta foarte diferit față de ceea ce numim astăzi „smartphone”, în timp ce sistemul său de operare a suferit de-a lungul timpului multe modificări importante.

Primul telefon cu Android avea un design ciudat și nu integra jack de căști

T-Mobile G1 era un smartphone echipat cu chipset-ul MSM7201A de la Qualcomm, un model single-core la 528 MHz, cu un GPU Adreno 130. Acesta folosea 192 MB memorie RAM și 256 MB stocare internă, asigura conectivitate 3G și integra Bluetooth 2.0 și Wi-Fi. Acest telefon este atât de vechi încât nici măcar nu folosea micro-USB, ci mini-USB. De asemenea, telefonul nu avea un jack pentru căști, o decizie ciudată în 2008. Ecranul de 3,2” afișa o rezoluție de 480 x 320 pixeli. Fiind un telefon relativ mic comparat cu ceea ce avem astăzi, acesta cântărea și puțin: doar 158 de grame, dar era destul de gros, la 17,1 mm în profil. Greutatea a fost păstrată la un nivel scăzut datorită construcției complete din plastic.

Totuși, există câteva lucruri pe care nu le mai găsim acum pe telefoane, dar pe care T-Mobile G1 le avea. În primul rând, butonul principal din mijloc era o rotiță la 360 de grade, care putea fi folosită pentru navigarea interfeței sau scroll în pagini web și documente. Apoi, ecranul era montat pe o șină și putea fi împins pentru a dezvălui o tastatură completă QWERTY. Mulți producători de telefoane încă nu aveau încredere deplină în soluția Apple de pe primul iPhone care propunea doar un ecran tactil, fără butoane fizice.

Telefonul produs de HTC a arătat la momentul respectiv ceea ce poate fi realizat în spațiul mobil cu un sistem de operare open source de la Google și a dat startul pieței de smartphone-uri așa cum o cunoaștem astăzi. Desigur, acest model nu a fost un mare succes comercial, reușind să vândă în jumătate de an doar un milion de unități.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ