MAIB a desemnat finaliștii programului de internship „Stagii de practică cu remunerare”

24 Sept. 2021, 14:34
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
24 Sept. 2021, 14:34 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

21 de elevi și studenți de la patru instituții de învățământ din țară au fost selectați pentru participarea în cadrul programului de internship „Stagii de practică cu remunerare”, organizat de MAIB. Din 1 octombrie curent, tinerii vor fi încadrați în diferite departamente ale băncii, conform poziției pentru care au optat la etapa de înscrieri în program.

În total, 74 de aplicanți au depus dosarele pentru a beneficia de oportunitățile programului de internship. Tinerii au fost selectați ținând cont de mai multe criterii, inclusiv conform reușitei academice și rezultatelor interviului cu echipa HR.

Svetlana Bodaci, Director HR:

În cadrul interviurilor am descoperit extrem de mulți tineri ambițioși, dornici să învețe bunele practici financiare, de marketing sau din domeniul Riscuri. Îi așteaptă multe provocări și o mulțime de procese de lucru captivante, pe care, probabil, vor avea ocazia să le testeze în premieră. Avem certitudinea că la finalizarea programului de internship studenții vor fi gata să facă primul pas în carieră și ne vom bucura pentru cei care vor rămâne parte a echipei MAIB”.

În următoarele șase luni tinerii vor participa la sesiuni de instruire şi traininguri, ghidate de profesionişti și mentori din bancă. Stagiarii au asigurată o bursă lunară, vor primi cardul bancar AVANTI şi posibilitatea de angajare cu program întreg sau redus.

Încheierea programului de internship va fi marcată de pregătirea şi prezentarea unor proiecte de grup. Cel mai bun proiect va fi prezentat și premiat de către managementul băncii.

Mai multe informații despre programul de internship sunt disponibile consultând pagina web www.student.maib.md. Lista studenților selectați pentru programul de internship este disponibilă mai jos.

Nr. Student Program de studii Instituție de învățământ
1 Țuțuianu Corina Licență Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți
2 Isac Gheorghe Licență Universitatea Tehnică a Moldovei
3 Lupașcu Lucreția Licență Universitatea Tehnică a Moldovei
4 Grecu Luminița Licență Academia de Studii Economice din Moldova
5 Șargu Cătălin Licență Academia de Studii Economice din Moldova
6 Purice Roxana Colegiu Centrul de Excelență în Economie și Finanțe
7 Cucoș Anna Licență Academia de Studii Economice din Moldova
8 Caraman Daniela Licență Universitatea de Stat din Moldova
9 Casian Oxana Colegiu Centrul de Excelență în Economie și Finanțe
10 Ciubotaru Adelina Colegiu Centrul de Excelență în Economie și Finanțe
11 Tulum Cătălina Licență Academia de Studii Economice din Moldova
12 Solomca larisa Licență Academia de Studii Economice din Moldova
13 Becciv Mariana Master Academia de Studii Economice din Moldova
14 Ursachi Doina Licență Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți
15 Abramchuk Anastasia Licență Academia de Studii Economice din Moldova
16 Stamate Adriana Colegiu Centrul de Excelență în Economie și Finanțe
17 Zaltur Cristina Colegiu Centrul de Excelență în Economie și Finanțe
18 Petrache Daniel Licență Academia de Studii Economice din Moldova
19 Dohotaru Ecaterina Master Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți
20 Varzari Sergiu Licență Universitatea Tehnică a Moldovei
21 Crudu Elizaveta Master Academia de Studii Economice din Moldova

Despre MAIB

MAIB este liderul sectorului bancar din Republica Moldova. Deţine o cotă de peste 34% la credite şi 31% din volumul depozitelor din sectorul bancar. Banca are peste 2250 de angajaţi, reprezentând puţin peste un sfert din angajaţii din bankingul din ţară. Resursele umane reprezintă una dintre prioritățile MAIB în noua sa strategie. Banca îşi propune să crească loialitatea angajaţilor, să dezvolte o cultură corporativă, să promoveze leadershipul şi managementul performanţei. Pe termen mediu un obiectiv al MAIB este menţinerea angajamentului angajaţilor la nivelul de peste 85%. Implicarea MAIB în activităţi educaţionale este parte din acţiunile de responsabilitate socială ale băncii, dar şi din acţiunile menite să construiască relaţiile cu viitorii potenţiali angajaţi.

P.

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO