(FOTO) Străzi mai bune în centrul Chișinăului până la sfârșitul anului viitor

05 Oct. 2022, 14:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Oct. 2022, 14:34 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Străzile 31 August 1989, Alexandru cel Bun și Tighina urmează a fi reparate capital până la sfârșitul anului 2023. Lucrările de reparație au început în luna martie curent, durata planificată a acestora, în baza contractelor semnate cu antreprenorii, fiind de aproximativ 18 luni.

Pentru strada 31 August 1989 este preconizată reconstrucția în format „coridor verde”, care pe lângă reparația capitală a carosabilului, mai presupune și amenajarea pistelor pentru bicicliști, a locurilor de parcare și modernizarea trotuarelor și a iluminatului stradal.
Și pe străzile Tighina și Alexandru cel Bun se reabilitează partea carosabilă, se amenajează locuri de parcare, totodată fiind reparate trotuarele și iluminatul stradal.

În total, vor fi reparați 6,7 km de carosabil și 78 000 m2 trotuare, vor fi instalați 288 de stâlpi și 654 corpuri de iluminat. Totodată, vor fi schimbate peste 1500  metri liniari de rețele de canalizare pluvială.

La această etapă, pe toate șantierele se înregistrează un progres mediu de 35%. Lucrările de reparație se execută pe tronsoane, pentru a crea disconfort minim trecătorilor, dar și celor care locuiesc în zona șantierelor.

Toate intervențiile se realizează în cadrul Pachetului II al proiectului „Reabilitarea străzilor centrale și modernizarea iluminatului public al centrului municipiului Chișinău”,  în valoare totală de 11,8 milioane Euro, finanțat de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondului Special de Energie Verde al BERD.

În cadrul aceluiași proiect, pe aceste străzi s-au executat anterior lucrări de reabilitare a rețelelor utilitare, finanțate în totalitate de către Primăria Municipiului Chișinău, această contribuție fiind stipulată în condițiile de acordare a împrumutului.
Contractele de împrumut și finanțare cu BERD și BEI au fost semnate în anii 2011 și 2012, finanțarea externă asigurată fiind de 22 milioane euro pentru reabilitarea a șase străzi principale și secundare din Chișinău.

Anterior, în cadrul Pachetului I au fost reabilitate bd. Constantin Negruzzi, str. Vasile Alecsandri și bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău