Frământări interne în Rusia

18 Oct. 2022, 12:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Oct. 2022, 12:38 // Actual //  Lupu Eduard

Decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina a pus Rusia pe o traiectorie de frământări, care ar putea sfârși cu ‘detronarea’ șefului de la Kremlin, sau care ar putea determina un război civil, sau chiar destrămarea țării, spune un fost diplomat rus, care și-a dat demisia din cauza războiului, potrivit Reuters.

Boris Bondarev, consilier al misiunii permanente la Națiunile Unite din Geneva, și-a dat demisia în luna mai pentru că războiul a arătat cât de represivă a devenit țara sa de origine. Într-o critică lungă, de 6,500 de cuvinte, a Rusiei sub comanda lui Putin,

Bondarev a spus că statul a fost infestat cu “yes men“, ceea ce i-a permis lui Putin să ia decizii importante într-o cameră-ecou formată din propria sa propagandă.

“Dacă Putin este dat afară, viitorul Rusiei va fi complet incert,” spune Bondarev, care a lucrat în ministerul de externe din 2002 până în 2022.

“Este foarte posibil ca un succesor al lui Putin să continue războiul, mai ales datorită faptului că principalii sfătuitori ai lui Putin vin din serviciile de securitate. Dar nimeni în Rusia nu are statura actualului președinte, ceea ce face probabilă alternativa ca țara să intre într-o perioadă de turbulență politică. Ar putea chiar să intre în haos.”

Ministrul de externe al Rusiei nu a răspuns imediat cererii Reuters de comentarii pe tema articolului lui Bondarev. Kremlin tratează astfel de opinii drept foarte greșite și spune că popularitatea lui Putin este arătată în mod repetat în sondajele de opinie.

Putin a spus vineri că nu are regrete cu privire la “operația militară specială”, pe care o consideră o luptă esențială cu un Vest agresiv și arogant care spune că vrea să distrugă Rusia. Însă la aproape opt luni de la începerea războiului, care este cea mai mare confruntare cu Vestul din 1962, de la Criza Rachetelor Cubaneze, obiectivul Rusiei este departe de a fi îndeplinit. Armata vastă a fostei super-puteri a fost umilită pe câmpul de bătălie de forțele ucrainene în număr mai mic, dotate cu armament, inteligență și sfaturi din partea puterilor din Vest, conduse de Statele Unite. Zeci de mii de morți sunt înregistrați de ambele părți, așa cum declară inteligența SUA, potrivit Reuters.

Colapsul Rusiei?

Bondarev se numește el însuși “diplomat în exil” care a sărit din “trenul nebun”. El este fiul unui economist din ministerul comerțului exterior și profesor de limba engleză la școala de elită a Moscovei, State Institute of Foreign Relations(MGIMO).

El spune că diplomații care susțin și diseminează propaganda Rusiei sunt răsplătiți de Moscova. “Acești diplomați au primit aplauze din partea șefilor lor și carierele și averile lor au crescut peste noapte,” spune Bondarev. “Moscova a vrut să audă ce crede a fi adevărul – nu ce se întâmplă cu adevărat. Ambasadorii din toată lumea au primit aceste mesaje și majoritatea s-au supus.”

O oprire a luptei i-ar da lui Putin timp, spune el. “Orice oprire a conflictului armat ar da Rusiei șansa să se reînarmeze înainte de a ataca din nou,” spune el. “Există doar un singur lucru care ar putea să îl oprească pe Putin cu adevărat, și acesta este o debandadă completă.”

Însă cei care contemplă implozia Rusiei ar trebui să ia în calcul și consecințele. “Rușii s-ar putea uni sub cineva și mai războinic decât Putin, provocând astfel un război civil, posibil chiar și mai agresiv,” a spus el.  “Dacă Ucraina câștigă și Putin cade, cel mai bun lucru pe care îl poate face Vestul este să nu stârnească umilința națiunii.”

Umilințele suferite de ruși în 1991 la căderea Uniunii Sovietice ar trebui să fie o lecție pentru Vest, spune Bondarev. “Oferirea de ajutor va permite Vestului să evite repetarea comportamentului lor din anii 1990, când rușii s-au simțit păcăliți de Statele Unite, și ar face mai ușor pentru populația țării să accepte pierderea imperiului lor.”

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău