Frisoane la Moscova! România își arată disponibilitatea de a construi pe teritoriul său un depozit de gaze Moldovei

21 Mart. 2022, 16:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Mart. 2022, 16:21 // Actual //  bani.md

România cere Uniunii Europene mai mult sprijin pentru Republica Moldova, atât pentru a face față valului de refugiați de război din Ucraina, cât și în perspectiva aderării la UE. România este dispusă să participe la securitatea energetică a Moldovei prin construirea unui depozit de gaze pe teritoriul României, a declarat luni ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Șeful diplomației române a mai spus, înaintea întâlnirii miniștrilor de Externe din UE, că sancțiunile împotriva Rusiei trebuie crescute, în paralel cu combaterea propagandei și dezinformării dinspre Moscova.

România sprijină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, alături de ucraina și Georgia, iar țara noastră este dispusă să contribuie la securitatea energetică a Moldovei, prin construirea unui depozit de gaze pe teritoriul nostru.

„În același timp, trebuie să discutăm despre perspectiva europeană a Republicii Moldova. România sprijină aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, nu doar a Ucrainei și a Georgiei. Toate cele trei țări merită calitatea de stat membru în familia europeană, iar aceasta nu este doar o solicitare circumstanțială venită din partea Republicii Moldova, de exemplu. Conducerea de la Chișinău este foarte angajată în ceea ce privește procesul de reformă, procesul de reformă democratică și drumul european.

Aștept așadar cu interes discuția cu ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, domnul Nicu Popescu. Este necesar să ajutăm Republica Moldova și în ceea ce privește securitatea energetică și lucrăm împreună cu ei pentru a identifica surse alternative de energie. Avem disponibilitatea de a găzdui, în depozitele noastre, gaz din Republica Moldova, și de a construi, pe termen mediu, un depozit de gaz al Republicii Moldova pe teritoriul României”, a explicat Bogdan Aurescu.

În acest context, România sprijină organizarea, pe 5 aprilie, la Berlin, împreună cu Germania și Franța, a unei Conferințe de sprijin pentru Republica Moldova, cu scopul creării unei Platforme de Sprijin („Moldova Support Platform”) și de a încuraja acordarea de mai mult ajutor acestei țări, a mai precizat Aurescu.

Republica Moldova este dependentă de gazul rusesc, iar Moscova folosește metanul drept armă de șantaj.

Chișinăul a trecut în luna octombrie a anului 2021 printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău