FSB, cu ochii pe Republica Moldova: NATO antrenează Chişinăul într-o confruntare militară cu Rusia și Belarus

24 Mai 2024, 13:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Mai 2024, 13:53 // Actual //  bani.md

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a câștigat controlul asupra conducerii Moldovei și încearcă acum să tragă Republica Moldova într-un război cu Rusia și Belarus, a declarat directorul FSB, Alexander Bortnikov. „Autoritățile moldovenești și-au pierdut de fapt independența politică. Mai mult, astăzi Chișinăul se confruntă cu problema renunțării la identitate națională și statalitate în general. Alianța trage, literalmente, Moldova într-o confruntare militară cu Rusia și Belarus”, a declarat Bortnikov la o ședință a Consiliului Organismelor de Securitate și Serviciilor Speciale din Țările CSI la Bishkek (citat de TASS).

Potrivit acestuia, Statele Unite, Marea Britanie și aliații lor din NATO „folosesc deja întregul arsenal de război hibrid” în CSI, așa că situația din regiune rămâne tensionată. „Se creează condiții pentru crize interne și „revoluții de culoare” în CSI. În acest scop, sunt utilizați agenți de influență, partide și mișcări de opoziție controlate, organizații non-profit și mass-media pseudo-independentă”, a menționat Bortnikov. În plus, șeful FSB a subliniat intensitatea crescută a operațiunilor cibernetice ale NATO împotriva sistemelor guvernamentale, energiei, sectorului bancar și transporturilor din țările CSI. Potrivit acestuia, în aceste scopuri, serviciile de informații occidentale folosesc pe scară largă infrastructura corporațiilor IT transnaționale.

Declarația lui Bortnikov a venit la câteva zile după ce Moldova a devenit prima din lume care a semnat un acord de parteneriat pentru securitate și apărare cu Uniunea Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Ian. 2025, 17:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Ian. 2025, 17:52 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a decis să elimine regimul de licențiere pentru importul de cereale și semințe oleaginoase provenite din Uniunea Europeană. Măsura, menită să alinieze legislația națională la normele europene și să faciliteze comerțul cu statele membre ale UE, a fost adoptată pentru a răspunde provocărilor pieței agricole interne și internaționale, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie votat în ședința de miercuri a Guvernului.

Decizia vine în contextul în care producția agricolă din UE a fost afectată semnificativ de condițiile climatice dificile din ultimii ani. Potrivit Eurostat, în 2024, producția de grâu a scăzut cu 5%, ajungând la 123,6 milioane de tone, în timp ce producția de porumb s-a redus cu 8% față de media ultimilor cinci ani, totalizând 53,5 milioane de tone. Aceste scăderi au dus la diminuarea disponibilităților pentru export, majoritatea țărilor din UE prioritizând cererea internă.

Totodată, prețurile cerealelor și semințelor oleaginoase din UE au înregistrat creșteri semnificative:

  • Grâu: 250 euro/tonă
  • Porumb: 230 euro/tonă
  • Semințe de floarea-soarelui: 600 euro/tonă

În comparație, pe piața din Republica Moldova, prețurile sunt mai mici:

  • Grâu: 190 euro/tonă
  • Porumb: 180 euro/tonă
  • Semințe de floarea-soarelui: 500 euro/tonă

Această diferență de preț a descurajat importurile din UE, agenții economici preferând surse interne sau din alte regiuni cu prețuri mai competitive.

Noul proiect de lege va permite importul de cereale și semințe oleaginoase din statele membre ale UE fără necesitatea obținerii de licențe provizorii, accelerând procesul de import și sprijinind competitivitatea pieței interne. Se preconizează ca măsura să intre în vigoare imediat după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

În data de 30 decembrie 2024, Guvernul a prelungit licențierea importului de grâu, porumb și floarea-soarelui în Republica Moldova până la 30 iunie 2025. Importurile vizează producția din Ucraina. Decizia a fost adoptaată la insistența fermierilor, care avertizau asupra iimporturilor de cereale mai ieftine din Ucraina, pe piața internă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală