Fundaţia Constantin Mimi: „Fiecare oaspete a festivalului VinOpera contribuie la dezvoltarea turismului rural”

19 Aug. 2024, 14:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
19 Aug. 2024, 14:02 // Actual //  Soroceanu Olga

Fundaţia Constantin Mimi promovează proiecte sociale, de caritate şi dezvoltare a turismului rural, spune preşedinta Cristina Frolov, într-un material video publicat pe platformele fundaţiei, iar fiecare participant la festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera contribuie financiar la dezvoltarea infrastructurii satelor prin achiziţionarea biletului de acces la festival.

„Din 2016, împreună cu familia, dar și echipa, am decis că este timpul să ne implicăm în activități care vor duce la dezvoltarea rurală a regiunii din preajma castelului Mimi. Activitățile noastre sunt concentrate pe creare de proiecte pentru copiii cu dizabilități sau vulnerabili, și desigur, că ne interesează să promovăm diversitatea culturală, dar și incluziunea socială”, susţine Cristina Frolov, președinta Fundației Constantin Mimi.

Unul dintre cele mai mari proiecte culturale pe care le organizează anual Fundaţia Constantin Mimi este Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera. Evenimentul unic în Republica Moldova ajuns în acest an la cea de-a VII-a ediţie. VinOpera este primul festival sustenabil din ţara noastră, care promovează importanţa investiţiilor făcute în localităţile rurale, şi care reuşeşte să obţină notorietate internaţională.

„VinOpera este în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice ale lumii, un premiu pe care l-am luat la Wine Travel Awards. VinOpera a fost cel mai bun eveniment enogastronomic al anului 2022, un concurs organizat de ITER VITIS, sunt drumurile culturale ale Consiliului Europei. Toate premiile pe care le avem demonstrează că, uite, da, se poate. În Moldova se pot întâmpla lucruri apreciate la nivel internațional”, afirmă cu mândrie Cristina Frolov.

VinOpera 2024 se va desfăşura pentru a-l doilea an consecutiv într-un format extins, cu trei concerte, în trei locaţii diferite. Evenimentul de Gală va fi găzduit de Castel Mimi Wine Resort în data de 6 septembrie, iar printre artiştii de renume care vor fi acompaniaţi de Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, condusă de Dumitru Cârciumaru, se numără Elena Moșuc, soprana care în anul 2019 a luat premiul de cea mai bună soprană a lumii. Alte două concerte vor fi organizate cu intare gratuită, în satele Teliţa şi Bulboaca, acolo unde va evolua Orchestra Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, sub bagheta dirijorului Mihail Agafiţa.

„Aceste concerte au drept scop, în primul rând, să demonstreze întregii lumi cât de atractive sunt aceste sate și cât de apreciate sunt și frumoase, dar să și ne arate faptul că trebuie să investim, să ne întoarcem acasă, de unde ne vin rădăcinile și să investim în dezvoltarea infrastructurii satelor”, spune preşedinta Fundaţiei Constantin Mimi.

Prin organizarea Festivalului Internaţional de Muzică Clasică VinOpera este dezvoltat traseul turistic din regiunea Castel Mimi Wine Resort, iar fiecare invitat care alege să facă parte din concertul de Gală şi să procure un bilet de acces, pune umărul la acest proiect al Fundaţiei Constantin Mimi.

„Fiecare oaspete care alege să petreacă această seară alături de noi la Castel Mimi, fără să știe și fără să fie anunțat, deja va contribui la dezvoltarea și demararea acestor proiecte de dezvoltare a turismului rural, care în final vor contribui la dezvoltarea economică a comunităților din preajma castelului Mimi”, susţine Cristina Frolov.

Detalii despre costul biletelor şi programul concertului de Gală de la Castel Mimi Wine Resort aflaţi accesând https://castelmimi.md/events/vinopera/.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău