Fundaţia Constantin Mimi: „Fiecare oaspete a festivalului VinOpera contribuie la dezvoltarea turismului rural”

19 Aug. 2024, 14:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
19 Aug. 2024, 14:02 // Actual //  Soroceanu Olga

Fundaţia Constantin Mimi promovează proiecte sociale, de caritate şi dezvoltare a turismului rural, spune preşedinta Cristina Frolov, într-un material video publicat pe platformele fundaţiei, iar fiecare participant la festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera contribuie financiar la dezvoltarea infrastructurii satelor prin achiziţionarea biletului de acces la festival.

„Din 2016, împreună cu familia, dar și echipa, am decis că este timpul să ne implicăm în activități care vor duce la dezvoltarea rurală a regiunii din preajma castelului Mimi. Activitățile noastre sunt concentrate pe creare de proiecte pentru copiii cu dizabilități sau vulnerabili, și desigur, că ne interesează să promovăm diversitatea culturală, dar și incluziunea socială”, susţine Cristina Frolov, președinta Fundației Constantin Mimi.

Unul dintre cele mai mari proiecte culturale pe care le organizează anual Fundaţia Constantin Mimi este Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera. Evenimentul unic în Republica Moldova ajuns în acest an la cea de-a VII-a ediţie. VinOpera este primul festival sustenabil din ţara noastră, care promovează importanţa investiţiilor făcute în localităţile rurale, şi care reuşeşte să obţină notorietate internaţională.

„VinOpera este în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice ale lumii, un premiu pe care l-am luat la Wine Travel Awards. VinOpera a fost cel mai bun eveniment enogastronomic al anului 2022, un concurs organizat de ITER VITIS, sunt drumurile culturale ale Consiliului Europei. Toate premiile pe care le avem demonstrează că, uite, da, se poate. În Moldova se pot întâmpla lucruri apreciate la nivel internațional”, afirmă cu mândrie Cristina Frolov.

VinOpera 2024 se va desfăşura pentru a-l doilea an consecutiv într-un format extins, cu trei concerte, în trei locaţii diferite. Evenimentul de Gală va fi găzduit de Castel Mimi Wine Resort în data de 6 septembrie, iar printre artiştii de renume care vor fi acompaniaţi de Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, condusă de Dumitru Cârciumaru, se numără Elena Moșuc, soprana care în anul 2019 a luat premiul de cea mai bună soprană a lumii. Alte două concerte vor fi organizate cu intare gratuită, în satele Teliţa şi Bulboaca, acolo unde va evolua Orchestra Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, sub bagheta dirijorului Mihail Agafiţa.

„Aceste concerte au drept scop, în primul rând, să demonstreze întregii lumi cât de atractive sunt aceste sate și cât de apreciate sunt și frumoase, dar să și ne arate faptul că trebuie să investim, să ne întoarcem acasă, de unde ne vin rădăcinile și să investim în dezvoltarea infrastructurii satelor”, spune preşedinta Fundaţiei Constantin Mimi.

Prin organizarea Festivalului Internaţional de Muzică Clasică VinOpera este dezvoltat traseul turistic din regiunea Castel Mimi Wine Resort, iar fiecare invitat care alege să facă parte din concertul de Gală şi să procure un bilet de acces, pune umărul la acest proiect al Fundaţiei Constantin Mimi.

„Fiecare oaspete care alege să petreacă această seară alături de noi la Castel Mimi, fără să știe și fără să fie anunțat, deja va contribui la dezvoltarea și demararea acestor proiecte de dezvoltare a turismului rural, care în final vor contribui la dezvoltarea economică a comunităților din preajma castelului Mimi”, susţine Cristina Frolov.

Detalii despre costul biletelor şi programul concertului de Gală de la Castel Mimi Wine Resort aflaţi accesând https://castelmimi.md/events/vinopera/.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 09:39
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 09:39 // Uncategorized //  Ursu Victor

În timp ce Statele Unite ale Americii se confruntă în 2024 cu un deficit comercial de peste 1,3 trilioane de dolari și reacționează previzibil prin măsuri protecționiste, Republica Moldova se află într-o situație și mai vulnerabilă. Potrivit unei analize realizate de economistul Veaceslav Ioniță, țara noastră importă de 2,5 ori mai mult decât exportă, iar deficitul comercial a depășit 5,5 miliarde de dolari, un nivel fără precedent.

„Aceasta nu este doar o problemă de statistică, ci una sistemică”, avertizează Ioniță. „Dependența cronică de importuri erodează baza industrială locală, reduce activitatea economică și diminuează substanțial veniturile bugetare”.

Conform analizei, înlocuirea produselor locale cu alternative de import conduce la o contracție de trei ori a activității economice și la o scădere de până la șase ori a încasărilor fiscale. Ioniță subliniază că actualul model economic este nesustenabil și avertizează că, în lipsa unor măsuri strategice, Republica Moldova riscă să rămână o piață de desfacere pasivă într-o economie globală tot mai fragmentată.

Totuși, în această criză se ascunde și o oportunitate. Economistul propune o strategie economică axată pe dezvoltarea capacităților interne, care ar putea transforma Moldova din consumator net în actor economic activ și competitiv.

Printre soluțiile propuse se numără: substituirea importurilor prin politici de sprijin fiscal, acces la finanțare și infrastructură modernă, redresarea balanței comerciale prin stimularea exporturilor și atragerea investițiilor în sectoare competitive și crearea de locuri de muncă durabile, mai ales în agroalimentar, industrie și IT. Creșterea veniturilor bugetare, necesare pentru investiții în sănătate, educație și dezvoltare regională. „Nu putem continua cu lamentări și reacții întârziate la stimuli externi. Este nevoie de o strategie coerentă, cu obiective clare și măsuri

Deficitul comercial nu este doar un dezechilibru contabil, ci un simptom profund al vulnerabilității economice. Dar gestionat inteligent, el poate deveni punctul zero al unei transformări economice reale. Moldova are șansa – și responsabilitatea – de a ieși din capcana dependenței și de a construi un model economic durabil, orientat spre dezvoltare și independență.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ