Fundaţia Constantin Mimi: „Fiecare oaspete a festivalului VinOpera contribuie la dezvoltarea turismului rural”

19 Aug. 2024, 14:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
19 Aug. 2024, 14:02 // Actual //  Soroceanu Olga

Fundaţia Constantin Mimi promovează proiecte sociale, de caritate şi dezvoltare a turismului rural, spune preşedinta Cristina Frolov, într-un material video publicat pe platformele fundaţiei, iar fiecare participant la festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera contribuie financiar la dezvoltarea infrastructurii satelor prin achiziţionarea biletului de acces la festival.

„Din 2016, împreună cu familia, dar și echipa, am decis că este timpul să ne implicăm în activități care vor duce la dezvoltarea rurală a regiunii din preajma castelului Mimi. Activitățile noastre sunt concentrate pe creare de proiecte pentru copiii cu dizabilități sau vulnerabili, și desigur, că ne interesează să promovăm diversitatea culturală, dar și incluziunea socială”, susţine Cristina Frolov, președinta Fundației Constantin Mimi.

Unul dintre cele mai mari proiecte culturale pe care le organizează anual Fundaţia Constantin Mimi este Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera. Evenimentul unic în Republica Moldova ajuns în acest an la cea de-a VII-a ediţie. VinOpera este primul festival sustenabil din ţara noastră, care promovează importanţa investiţiilor făcute în localităţile rurale, şi care reuşeşte să obţină notorietate internaţională.

„VinOpera este în top 5 cele mai frumoase evenimente enogastronomice ale lumii, un premiu pe care l-am luat la Wine Travel Awards. VinOpera a fost cel mai bun eveniment enogastronomic al anului 2022, un concurs organizat de ITER VITIS, sunt drumurile culturale ale Consiliului Europei. Toate premiile pe care le avem demonstrează că, uite, da, se poate. În Moldova se pot întâmpla lucruri apreciate la nivel internațional”, afirmă cu mândrie Cristina Frolov.

VinOpera 2024 se va desfăşura pentru a-l doilea an consecutiv într-un format extins, cu trei concerte, în trei locaţii diferite. Evenimentul de Gală va fi găzduit de Castel Mimi Wine Resort în data de 6 septembrie, iar printre artiştii de renume care vor fi acompaniaţi de Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, condusă de Dumitru Cârciumaru, se numără Elena Moșuc, soprana care în anul 2019 a luat premiul de cea mai bună soprană a lumii. Alte două concerte vor fi organizate cu intare gratuită, în satele Teliţa şi Bulboaca, acolo unde va evolua Orchestra Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, sub bagheta dirijorului Mihail Agafiţa.

„Aceste concerte au drept scop, în primul rând, să demonstreze întregii lumi cât de atractive sunt aceste sate și cât de apreciate sunt și frumoase, dar să și ne arate faptul că trebuie să investim, să ne întoarcem acasă, de unde ne vin rădăcinile și să investim în dezvoltarea infrastructurii satelor”, spune preşedinta Fundaţiei Constantin Mimi.

Prin organizarea Festivalului Internaţional de Muzică Clasică VinOpera este dezvoltat traseul turistic din regiunea Castel Mimi Wine Resort, iar fiecare invitat care alege să facă parte din concertul de Gală şi să procure un bilet de acces, pune umărul la acest proiect al Fundaţiei Constantin Mimi.

„Fiecare oaspete care alege să petreacă această seară alături de noi la Castel Mimi, fără să știe și fără să fie anunțat, deja va contribui la dezvoltarea și demararea acestor proiecte de dezvoltare a turismului rural, care în final vor contribui la dezvoltarea economică a comunităților din preajma castelului Mimi”, susţine Cristina Frolov.

Detalii despre costul biletelor şi programul concertului de Gală de la Castel Mimi Wine Resort aflaţi accesând https://castelmimi.md/events/vinopera/.

Realitatea Live

20 Mai 2025, 10:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 10:47 // Actual //  Ursu Victor

Potrivit previziunii economice a Comisiei Europene, relansarea economică a Republicii Moldova s-a oprit brusc în a doua jumătate a anului 2024, pe fondul unei secete severe care a afectat drastic producția agricolă și a dus la scăderea cererii pentru servicii de transport. Deși consumul privat s-a menținut pe linia de plutire datorită creșterii salariilor reale, impactul negativ din agricultură și contextul energetic complicat vor continua să frâneze avansul economic în prima jumătate a anului 2025.

Comisia estimează totuși o reluare treptată a creșterii economice în a doua jumătate a anului, stimulată de consumul privat robust, susținut de majorarea salariului minim, a pensiilor și a compensațiilor pentru facturile energetice.

Totodată, investițiile private vor încetini în 2025 din cauza creșterii prețurilor la energie și a politicii monetare mai restrictive. În schimb, investițiile publice ar urma să prindă avânt în 2026, datorită fondurilor europene oferite prin noul Instrument pentru Reformă și Creștere.

Pe plan fiscal, Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar al Republicii Moldova se va adânci în 2025 și 2026, ajungând la 5% din PIB, pe fondul majorării cheltuielilor salariale și a investițiilor publice, în timp ce datoria publică va urca la 40,9% din PIB în 2026.

Exporturile nete vor continua să tragă în jos creșterea economică, afectate de cererea scăzută din partea partenerilor comerciali și de reducerea reexporturilor către Ucraina. Cu toate acestea, se preconizează o ușoară redresare datorită revenirii exporturilor agricole și a serviciilor din sectorul TIC și turism. Importurile vor rămâne ridicate, în special din cauza creșterii importurilor de energie electrică, după stoparea livrărilor de gaze rusești în regiunea transnistreană.

Inflația a atins 8,75% în martie 2025, în principal din cauza creșterii prețurilor la alimente și energie. Banca Națională a reacționat prin înăsprirea politicii monetare, majorând rata de bază la 6,5% în februarie 2025. Se așteaptă ca inflația să rămână peste ținta BNM (5% ±1,5%) pe parcursul anului, cu o posibilă scădere abia la sfârșitul lui 2025.

Comisia mai notează că rata șomajului a crescut temporar în 2024, în special în agricultură, dar se așteaptă la o revenire a ocupării forței de muncă în 2025 și 2026, pe măsură ce economia își revine și agricultura se redresează.

Deficitul de cont curent va rămâne ridicat, alimentat de importurile mari și baza slabă de export, dar va fi acoperit parțial de fluxuri de finanțare externă, în special prin sprijinul UE.

Previziuni-cheie pentru Moldova (Comisia Europeană):

  • PIB real: +0,1% în 2024 → +0,9% în 2025 → +2,8% în 2026
  • Deficit bugetar: -3,7% în 2024 → -5% în 2025 → -5,1% în 2026
  • Datorie publică: 34,9% din PIB în 2024 → 40,9% în 2026
  • Inflație: 4,7% în 2024 → 7,3% în 2025 → 4,7% în 2026
  • Deficit de cont curent: -16% din PIB în 2024 → -15,6% în 2025 → -15,4% în 2026

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO