Furie la Kremlin, după plafonarea prețului la gaz – 180 de euro, decizia UE

20 Dec. 2022, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Dec. 2022, 10:04 // Actual //  bani.md

Miniștrii Energiei din țările Uniunii Europene au convenit să impună un plafon pentru prețul gazelor naturale, care va fi aplicat dacă prețurile de referință ale gazelor naturale vor crește la 180 de euro pe megawat-oră, potrivit unor oficiali și unui document citat de Reuters. Plafonul poate fi activat începând cu 15 februarie și nu se va aplica inițial tranzacțiilor din afara bursei de energie, se arată în document.

Plafonarea prețurilor la gaze va intra în vigoare dacă prețurile TTF depășesc 180 euro/MWh timp de trei zile. Acordul a fost precedat de săptămâni de discuții asupra unei măsuri care a divizat UE, pe fondul crizei energetice.

Prețul la nivelul de 180 de euro este mult mai mic decât propunerea anterioară pentru un plafon de 275 de euro/MWh pe care Comisia Europeană a depus-o luna trecută.

Liderii UE le-au cerut săptămâna trecută miniștrilor să-și rezolve divergențele și să aprobe un plafon astăzi, luni, în încercarea de a finaliza o măsură pe care țările o discută de luni de zile.

„Ne apropiem de acord”, declarase luni dimineața comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson. „Desigur, este nevoie de un spirit de compromis foarte puternic din partea tuturor”, a adăugat ea, la venirea la reuniunea miniștrilor energiei din UE desfășurată la Bruxelles.

 Întâlnire cu ușile închise între Grecia, Belgia, Italia și Polonia

O întâlnire cu ușile închise între cele patru țări care se află în fruntea demersului pentru impunerea unui plafon realist pentru prețurile gazelor naturale de către UE a fost organizată aseară, potrivit unor surse ale Ministerului Mediului și Energiei din Grecia, la inițiativa ministrului grec al energiei, Kostas Skrekas.

La întâlnire au participat miniștrii energiei din Grecia, Belgia, Italia și Polonia, iar subiectul întâlnirii a fost poziția pe care o vor adopta în cadrul Consiliului Miniștrilor Energiei de luni.

Germania, Olanda și Austria se numără printre țările care se tem că plafonul ar putea perturba piețele energetice ale Europei și ar putea direcționa transporturile de gaz atât de necesare în afara UE. Blocul acestor țări au solicitat reglementări mai stricte, cum ar fi suspendarea automată a plafonului dacă plafonarea produce consecințe negative, notează kathimerini.gr

 Rusia: plafonarea prețurilor la gaze este ”inacceptabilă”

Kremlinul a calificat drept „inacceptabilă” plafonarea prețului angro la gazele naturale, plafonare aprobată astăzi de miniștrii energiei din statele membre UE.

„Aceasta este o încălcare a procedurii pieței de a stabili prețurile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agențiilor rusești de presă. „Orice referire la „plafon” (pentru prețuri) este inacceptabilă”, a adăugat el, potrivit kathimerini.gr.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:07 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au început să aplice un tarif vamal unilateral de 10% pentru toate importurile provenite din numeroase țări, marcând o ruptură majoră față de sistemul global de comerț bazat pe acorduri reciproce, instaurat după al Doilea Război Mondial, notează Reuters.

Noile tarife au intrat în vigoare sâmbătă, la 12:01 (ora coastei de est), î n toate porturile maritime, aeroporturile și depozitele vamale din SUA. Săptămâna viitoare vor intra în vigoare și tarife suplimentare – cuprinse între 11% și 50% – pentru bunurile din 57 de țări, printre care China, Uniunea Europeană și Israel.

„Este cea mai importantă decizie comercială din viața noastră”, a declarat Kelly Ann Shaw, avocat specializat în comerț internațional și fost consilier la Casa Albă. „Este un cutremur în regulile jocului global”, a adăugat ea.

Decizia lui Trump a avut un efect devastator asupra piețelor financiare: indicele S&P 500 a pierdut 5.000 de miliarde de dolari în doar două zile, în timp ce prețurile petrolului și ale materiilor prime au scăzut brusc din cauza temerilor privind o nouă recesiune mondială.

Tariful de 20% se va aplica produselor din UE. Produsele din China vor fi taxate cu 34%, ceea ce ridică nivelul total al tarifelor impuse de Trump asupra importurilor chinezești la 54%. Israelul se va confrunta cu un tarif de 17%. Vietnamul, vizat cu un tarif de 46%, a acceptat să discute un acord cu SUA. Japonia ar putea fi afectată de o taxă de 24%. Taiwanul a trimis oficiali în SUA pentru negocieri.
Canada și Mexicul sunt scutite de noile tarife, dar rămân afectate de altele mai vechi, de 25%.

Un buletin al Vămii SUA prevede o perioadă de grație de 51 de zile pentru mărfurile deja încărcate spre SUA înainte de ora intrării în vigoare, cu condiția să ajungă până la 27 mai.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat pe platforma X că „războiul comercial nu este în interesul nimănui” și a cerut unitate în fața crizei. Premierul britanic Keir Starmer a spus că este pregătit să susțină afacerile britanice cu o „politică industrială robustă”, în timp ce urmărește obținerea unui acord comercial cu SUA care să excludă Regatul Unit de la noile tarife.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va merge la Washington duminică pentru discuții directe cu Trump, în timp ce presa din Japonia a relatat că premierul Shigeru Ishiba cere o discuție telefonică urgentă cu liderul american.

Deși ordinul prezidențial prevede excepții pentru aproximativ 1.000 de categorii de produse – inclusiv medicamente, uraniu și semiconductori – administrația Trump analizează extinderea tarifelor inclusiv asupra unora dintre acestea.

Elon Musk, apropiat al lui Trump, a declarat în cadrul unui eveniment politic din Italia că speră într-un viitor cu „tarife zero” între SUA și Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!