Furie la Kremlin, după plafonarea prețului la gaz – 180 de euro, decizia UE

20 Dec. 2022, 10:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Dec. 2022, 10:04 // Actual //  bani.md

Miniștrii Energiei din țările Uniunii Europene au convenit să impună un plafon pentru prețul gazelor naturale, care va fi aplicat dacă prețurile de referință ale gazelor naturale vor crește la 180 de euro pe megawat-oră, potrivit unor oficiali și unui document citat de Reuters. Plafonul poate fi activat începând cu 15 februarie și nu se va aplica inițial tranzacțiilor din afara bursei de energie, se arată în document.

Plafonarea prețurilor la gaze va intra în vigoare dacă prețurile TTF depășesc 180 euro/MWh timp de trei zile. Acordul a fost precedat de săptămâni de discuții asupra unei măsuri care a divizat UE, pe fondul crizei energetice.

Prețul la nivelul de 180 de euro este mult mai mic decât propunerea anterioară pentru un plafon de 275 de euro/MWh pe care Comisia Europeană a depus-o luna trecută.

Liderii UE le-au cerut săptămâna trecută miniștrilor să-și rezolve divergențele și să aprobe un plafon astăzi, luni, în încercarea de a finaliza o măsură pe care țările o discută de luni de zile.

„Ne apropiem de acord”, declarase luni dimineața comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson. „Desigur, este nevoie de un spirit de compromis foarte puternic din partea tuturor”, a adăugat ea, la venirea la reuniunea miniștrilor energiei din UE desfășurată la Bruxelles.

 Întâlnire cu ușile închise între Grecia, Belgia, Italia și Polonia

O întâlnire cu ușile închise între cele patru țări care se află în fruntea demersului pentru impunerea unui plafon realist pentru prețurile gazelor naturale de către UE a fost organizată aseară, potrivit unor surse ale Ministerului Mediului și Energiei din Grecia, la inițiativa ministrului grec al energiei, Kostas Skrekas.

La întâlnire au participat miniștrii energiei din Grecia, Belgia, Italia și Polonia, iar subiectul întâlnirii a fost poziția pe care o vor adopta în cadrul Consiliului Miniștrilor Energiei de luni.

Germania, Olanda și Austria se numără printre țările care se tem că plafonul ar putea perturba piețele energetice ale Europei și ar putea direcționa transporturile de gaz atât de necesare în afara UE. Blocul acestor țări au solicitat reglementări mai stricte, cum ar fi suspendarea automată a plafonului dacă plafonarea produce consecințe negative, notează kathimerini.gr

 Rusia: plafonarea prețurilor la gaze este ”inacceptabilă”

Kremlinul a calificat drept „inacceptabilă” plafonarea prețului angro la gazele naturale, plafonare aprobată astăzi de miniștrii energiei din statele membre UE.

„Aceasta este o încălcare a procedurii pieței de a stabili prețurile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agențiilor rusești de presă. „Orice referire la „plafon” (pentru prețuri) este inacceptabilă”, a adăugat el, potrivit kathimerini.gr.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău