Furt la Castelul Arundel din Marea Britanie. Valoarea obiectelor furate ajunge la peste un milion de lire sterline

24 Mai 2021, 15:14
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Mai 2021, 15:14 // Actual //  MD Bani

Vineri seara a avut loc un furt la Castelul Arundel, din comitarul West Sussex. Valoarea bunurilor furate se estimează la peste un milion de lire sterline. Printre bunurile furate se numără și un rozariu de aur „de neînlocuit”, purtat de Maria Stuart, regina Scoţiei, la execuţia ei din 1587.

De asemenea au fost furate şi nişte cupe ceremoniale oferite de către Maria celui care deţinea la acel moment titlul de Earl Marshal precum şi alte obiecte din aur şi argint.

Personalul a fost alertat de spargere vineri, la ora locală 22:30, după declanşarea alarmei antifurt.

Un autoturism 4×4, despre care se crede că a fost implicat în spargere, a fost descoperit incendiat şi abandonat lângă Barlavington.

„Poliţia caută hoţii care au pătruns în Castelul Arundel şi a furat obiecte de aur şi argint în valoare de peste 1 milion de lire sterline. Vineri, 21 mai, la 22:30, personalul castelului a fost alertat de spargere în urma declanşării unei alarme antifurt”, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei din West Sussex, adăugând că aceasta a ajuns la faţa locului în câteva minute.

„Obiectele furate au o valoare monetară semnificativă, însă în calitate de artefacte unice ale colecţiei Ducelui de Norfolk au o importanţă istorică incomensurabil mai mare, de nepreţuit”, a subliniat un purtător de cuvânt al Castelului Arundel, adăugând că artefactele furate se aflau într-o vitrină aflată pe traseul de vizitare.

Castelul a fost redeschis vizitatorilor marţi, 18 mai.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 14:33
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
03 Apr. 2025, 14:33 // Uncategorized //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (#CCIMoldova) intensifică dialogul cu instituțiile europene în vederea sprijinirii mediului de afaceri în procesul de adaptare la cerințele climatice ale Uniunii Europene. Președintele CCI, Sergiu Harea, a avut o întrevedere la Bruxelles cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, inclusiv cu Jan Dusik, director general adjunct al instituției.

Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale pentru antreprenorii moldoveni, în contextul tranziției spre o economie sustenabilă:

Managementul deșeurilor și conformarea la reglementările de mediu europene, responsabilitatea Extinsă a Producătorului (REP), cu accent pe cerințele aplicabile importatorilor și tranziția către economia circulară, în special impactul asupra sectorului industrial.

„Mediul de afaceri din Republica Moldova este tot mai angajat în procesul de tranziție spre o economie verde și sustenabilă, în acord cu Pactul Ecologic European (European Green Deal). Ne dorim o integrare treptată, dar fermă, în standardele europene”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.
Un exemplu concret în acest sens este Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară, care oferă sprijin industriilor pentru adoptarea unor tehnologii de producție mai curate și pentru reducerea deșeurilor, facilitând alinierea la normele europene de mediu.

Totodată, reprezentanții CCI și DG CLIMA au discutat despre accesul companiilor moldovenești la inițiativele europene privind clima, inclusiv mecanisme de sprijin financiar și tehnic pentru proiecte verzi.

În prezent, Republica Moldova alocă doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, în timp ce media Uniunii Europene este de 1,9%. Cu toate acestea, progresele sunt vizibile: în 2023, 109 întreprinderi au fost asistate prin programele EaP GREEN și EU4Environment, în tranziția către practici sustenabile și eficiente din punct de vedere energetic.