Gala „Oameni implicați. Comunități solidare”. Află cum au fost integrați peste opt mii de refugiați în comunități

23 Mart. 2023, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Mart. 2023, 12:12 // Actual //  MD Bani

Moldova – țară mică, inimă mare! Peste 8 mii de refugiați, stabiliți în localitățile din țară au beneficiat de consiliere juridică, psihologică și socială pentru a se integra în comunități prietenoase, cu acces la educație, servicii de sănătate și informații cu privire la statutul și drepturile refugiaților.

Timp de un an, 12 echipe mobile au oferit asistență multidisciplinară în 393 localități, inclusiv pentru două mii de localnici, în cadrul proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare.”, implementat de Centrul de Drept al Femeilor (CDF) cu susținerea OXFAM.

Printre cele mai urgente probleme care au fost soluționate de echipele mobile, formate din asistent social, jurist și psiholog sunt: suport pentru a beneficia de ajutorul financiar garantat, ghidare pentru obținerea codului personal MD, facilitarea accesului la servicii medicale și sociale, înscrierea copiilor în instituții de învățământ, angajarea în câmpul muncii și consiliere psihologică continuă pentru a depăși situațiile de criză. În total, 8772 de refugiați și 2889 de localnici din 32 de raioane, municipiile Chișinău și Bălți, au beneficiat de serviciile echipelor mobile.

Mariana Buruiană, directoare executivă, Centrul de Drept al Femeilor:Proiectul „Oameni implicați. Comunități solidare.” a fost lansat acum un an, într-o perioadă complicată pentru Moldova. Consecințele războiului se făceau tot mai simțite pentru cetățeni, iar fluxul de refugiați era continuu. Știam că va fi nevoie să ne implicăm în a oferi suport atât persoanelor fugite din calea războiului, cât și familiilor de moldoveni ce au găzduit refugiați. Proiectul implementat cu suportul financiar al OXFAM a acoperit trei direcții de intervenție: consiliere și informare, susținerea inițiativelor comunitare și suport financiar categoriilor de persoane cu risc înalt de vulnerabilitate.

Venim cu recunoștință către membrii echipelor mobile care au mers din ușă în ușă, de la familie la familie și au oferit suport juridic, social și psihologic. Mii de oameni, refugiați și localnici au simțit că nu sunt singuri în situații de criză, că dificultățile au puterea de a ne solidariza. Proiectele comunitare implementate în cele 21 de sate și orașe ale Moldovei au adus oamenii împreună, i-au făcut să comunice, să se privească ochi în ochi și să construiască un viitor mai bun.

În cadrul proiectului, 22 de inițiative comunitare au fost susținute financiar, fiind implementate în localități din nordul, centrul și sudul republicii. Atât pentru refugiați, cât și pentru băștinași, au fost create zone de agrement, terenuri de joacă și sportive, au fost amenajate săli pentru ședințe și activități ce facilitează comunicarea și integrarea socială, au fost dotate biblioteci cu carte în limba română și ucraineană, organizate evenimente de interacțiune și socializare – toate, pentru a consolida coeziunea socială pentru cei care au fugit din calea războiului.

Kyriakos Giaglis, Director operațional pe răspunsul ucrainean, Oxfam: „Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, în 2022, Oxfam a decis să-și extindă intervenția în Moldova. Am avut deosebita plăcere să colaborăm cu Centrul de Drept al Femeilor, o organizație ce împărtășește valorile Oxfam, care lucrează cu sârguință pentru a promova drepturile femeilor și egalitatea de gen. Suntem onorați că împreună cu Centrul de Drept al Femeilor am fost alături de grupurile cele mai vulnerabile, afectate de consecințele războiului și le-am putut oferi suport informațional, consiliere juridică, sprijin financiar, asistență socială și acces la servicii de sănătate mintală. Munca depusă de echipa Centrului de Drept al Femeilor și capacitatea lor de a construi poduri între refugiați și comunitatea gazdă, au fost esențiale pentru succesul programului, iar Oxfam este recunoscător pentru această cooperare.”

Pe 24 martie, membrii echipelor mobile multidisciplinare, reprezentanți ai comunităților implicate, autorități publice locale, refugiați și băștinași – beneficiari ai proiectului, vor participa la Gala „Oameni implicați. Comunități solidare.”

În cadrul evenimentului, invitații vor putea cunoaște istoriile oamenilor implicați, cum s-a desfășurat procesul de asistență după metodologia „de la ușă la ușă”, care au fost provocările și cum s-au susținut reciproc oamenii pentru a crea împreună relații de prietenie și solidaritate.

Anna Susarenco, managera proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare”: Realitățile din viața oamenilor cu care am lucrat și ca echipă și ca beneficiari, sunt impresionante și, din păcate, triste. De multe ori a fost dificil să oferim asistență socială, juridică sau psihologică pentru că e foarte greu să oferi asistență când e nevoie de fapt de mâncare, haine, ușă la casă, lemne pentru foc sau medicamente pentru copii.

Șefi de raion, primari, asistenți sociali, profesori, oameni din comunitate și refugiați s-au implicat și au scos la iveală cea mai bună versiune a lor. Pentru că în timpuri grele oamenii se implică și devin puternici. Iar când oamenii se implică – ei învață, iar atunci când învață, lucrurile devin mai bune, mai clare, mai ușor de rezolvat, mai frumoase. Noi am învățat și am ajutat pe cei din jur să navigheze prin situații de criza și să fim solidari. Astăzi avem lecții învățate, avem experiențe valoroase și mii de oameni pe care am reușit să îi ajutăm.

Gala „Oameni implicați. Comunități solidare.” va avea loc la Palatul Republicii, cu începere de la ora 11:00.

**Evenimentul este organizat de Centrul de Drept al Femeilor, în cadrul proiectului „Oameni implicați. Comunități solidare.”, cu susținerea OXFAM, cu scopul de a preveni și de a răspunde cazurilor de violență în bază de gen, în contextul crizei refugiaților.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ