Gaze la liber: Din 1 ianuarie 2025, consumatorii mari vor fi forțați să se confrunte cu piața deschisă

21 Aug. 2024, 13:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Aug. 2024, 13:16 // Actual //  bani.md

În perioada 1 ianuarie-15 august 2024, SA Energocom a achiziționat aproximativ 1,82 milioane MWh de gaze naturale, echivalentul a circa 171 milioane metri cubi. Prețul mediu ponderat al achizițiilor s-a situat la 30,98 Euro/MWh (355,23 dolari SUA/1000 metri cubi). Finanțarea acestor achiziții a provenit din surse proprii ale companiei și din grantul norvegian Nansen, anunță Energocom, traderul energetic de stat.

În perioada ianuarie-aprilie 2024, Energocom a vândut gaze către Moldovagaz din stocurile acumulate pentru sezonul rece precedent, conform Dispoziției CSE nr. 97 din 27.12.2023. Pentru achizițiile din 2024, au fost organizate 21 de runde de licitație, din care 12 au avut succes, având oferte de la între patru și zece companii. Gazele au fost achiziționate de la șase companii europene, tranzacțiile fiind realizate pe Bursa Română de Mărfuri de la București sau conform regulilor BERD. Alte achiziții au fost efectuate conform regulamentului aprobat de Consiliul societății.

Cele mai mari volume de gaze au fost cumpărate în luna august (peste 828 mii MWh, respectiv circa 78 milioane metri cubi) și în aprilie (circa 400 mii MWh, 37 milioane metri cubi). Peste 85% din volumul total de gaze achiziționate în 2024 a fost vândut către Moldovagaz, în baza cererilor pentru consum curent și pentru perioada de iarnă. Cantitățile rămase au fost fie stocate conform Legii nr. 108 cu privire la gazele naturale, fie vândute pe piața liberă.

De la începutul lunii aprilie, SA Energocom a început să participe activ la tranzacțiile organizate pe BRM East Energy, vânzând gaze naturale pe piața liberă. În contextul în care, începând cu 1 ianuarie 2025, toți consumatorii mari vor fi obligați să procure gaze de pe piața liberă, tot mai mulți agenți economici migrează spre platforma BRM, care este activă și organizează șase licitații în această săptămână.

Directorul SA Energocom, Victor Bînzari, a declarat: „Energocom și-a extins portofoliul de contracte pe piața liberă. Echipa noastră utilizează platforma BRM East Energy pentru a oferi prețuri competitive la gaze tuturor utilizatorilor BRM.” Este important de menționat că la prețurile de achiziție se adaugă costurile de transport și alte cheltuieli logistice.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ