O companie aeriană de peste Prut, care zboară la Chișinău, se îndreaptă mai degrabă sub pământ decât către cer

21 Aug. 2024, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Aug. 2024, 12:10 // Actual //  bani.md

Compania de stat TAROM din România, care operează zboruri și în Republica Mooldova, pe ruta București-Chișinău-București, se confruntă cu o criză financiară serioasă, având nevoie de măsuri drastice pentru a-și redresa situația economică. Într-o mișcare controversată, TAROM a anunțat un plan de restructurare menit să transforme pierderile în profit, dar care include renunțarea la rute profitabile, vânzarea de aeronave și concedieri de personal.

Printre cursele anulate recent se numără zborurile către Londra, o destinație importantă pentru comunitățile românești din străinătate, și unde companiile low-cost, precum Wizz Air, înregistrează câteva zboruri pe zi, profitând din plin de cererea mare. În contrast, TAROM a decis să vândă sloturile de pe aeroportul Heathrow, argumentând că zborurile respective nu erau rentabile.

În contextul acestui plan, TAROM intenționează să vândă patru aeronave Airbus și să reducă numărul de angajați. De asemenea, compania se bazează pe un ajutor de stat pentru a susține planul de restructurare. Flota TAROM, în prezent formată din cinci tipuri de avioane, va fi simplificată pentru a reduce costurile de operare, urmând ca piloții să fie certificați pentru un număr mai mic de tipuri de aeronave.

Proiectul de buget pentru 2024 preconizează o creștere a veniturilor de 30% față de anul precedent și, în sfârșit, obținerea unui profit după decenii de pierderi. Cu toate acestea, rezultatele actuale indică faptul că TAROM nu reușește să țină pasul cu tendințele de creștere ale pieței, în timp ce companiile low-cost continuă să își extindă rutele și să își crească cota de piață.

În prima jumătate a anului, traficul total de pasageri pe aeroporturile din România a crescut cu 5%, atingând 11,8 milioane de pasageri, subliniind expansiunea pieței aeriene, în contrast cu dificultățile întâmpinate de TAROM.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO