Gazele pentru Transnistria, învăluite în mister! Ozbor Enterprises nu va livra gaz în stânga Nistrului

24 Ian. 2025, 09:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Ian. 2025, 09:45 // Actual //  Ursu Victor

Speculațiile privind implicarea companiei cipriote Ozbor Enterprises în livrările de gaze naturale către Transnistria sunt nefondate. Potrivit lui Slusari, această companie a rezervat capacități pentru un alt beneficiar și nu are legătură cu aprovizionarea malului stâng al Nistrului, susține membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari.

„Din informațiile mele, varianta cu compania cipriotă Ozbor Enterprises este o pistă falsă. Această firmă a rezervat capacitățile pentru furnizarea gazului către alt beneficiar. În toată această epopee cu livrarea gazelor în Transnistria, poziția cea mai neclară rămâne la Moldova Gaz”, a afirmat Slusari.

Acesta a criticat lipsa de transparență a directorului interimar al Moldova Gaz, Vadim Ceban, care „pare să fi dispărut din spațiul public în ultima săptămână”. Slusari a subliniat că Moldova Gaz este obligată să informeze societatea despre negocierile privind livrările de gaze pe malul stâng, în special în contextul acuzațiilor din partea liderilor de la Tiraspol.

„Marioneta Moscovei din Tiraspol încearcă să contrapune Moldova Gaz autorităților de la Chișinău. Este vital ca Vadim Ceban să explice dacă Moldova Gaz discută cu vreo companie și de ce nu apelează la Energocom, care are experiență și poate procura rapid gaz în Europa”, a adăugat Slusari.

El a reiterat că utilizarea Energocom pentru achizițiile de gaze ar fi cea mai sigură soluție, deoarece tranzacțiile ar fi controlate de Chișinău, reducând riscurile și asigurând că volumele de gaze sunt folosite strict în scopuri umanitare, pentru populație, și nu pentru industrie.

Slusari a insistat ca Vadim Ceban să ofere clarificări publice despre eventualele negocieri și companiile implicate, subliniind importanța transparenței într-un context tot mai tensionat.

Miercuri, publicația Komersant susțiena că gazul destinat regiunii separatiste Transnistria va fi, cel mai probabil, livrat prin intermediul conductei „TurkStream”. Compania cipriotă Ozbor Enterprises a rezervat pe 20 ianuarie capacități de transport de 3,1 milioane metri cubi pe zi prin acest gazoduct, livrările fiind programate să înceapă la 1 februarie

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Ian. 2025, 13:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Ian. 2025, 13:32 // Actual //  Ursu Victor

Pentru Chișinău este extrem de complicat să deschidă discuții cu Rusia privind retragerea trupelor rusești din Transnistria. Moldova se află într-o situație delicată și ar putea pierde „trenul reglementării”, ceea ce ar însemna o stagnare a procesului de soluționare a conflictului din estul țării pe o perioadă de 10-20 de ani, a avertizat istoricul Armand Goșu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Problema este că dacă Moldova nu face nimic, ar putea pierde acest tren al reglementării. Dacă se întâmplă acest lucru, nu vom mai avea decât un ciclu de 10-20 de ani cu Transnistria, menținerea trupelor ruse la Bender și a armamentului de la Cobasna. Este foarte important să fii proactiv și să îți imaginezi scenarii pentru a evita acest blocaj. Din păcate, în acest moment nu cred că Moldova are dorința reală de a face acest lucru”, a spus Goșu.

El a subliniat că actuala conducere a țării pare mai degrabă să încerce să profite de contextul internațional și să obțină „un mic aranjament”, fără a avea o viziune clară pentru o soluție de durată.

„Moldova trebuie să pregătească următoarea etapă. Trebuie să prindă un context internațional favorabil și să se ajute de Ucraina sau America pentru a promova o soluție pentru acest conflict care durează de 35 de ani. Nu mai putem sta pe loc”, a concluzionat istoricul, subliniind urgența unei acțiuni proactive din partea autorităților de la Chișinău.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală