Gazele se termină în Transnistria, frigul se instalează. Scenariul sumbru anunțat de „Tiraspoltransgaz”

25 Dec. 2024, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Dec. 2024, 15:02 // Actual //  Ursu Victor

Compania „Tiraspoltransgaz” a anunțat măsurile care vor fi luate în cazul unei crize majore de gaze naturale în stânga Nistrului. Presiunea în gazoducte va fi crescută pentru a prelungi perioada de furnizare către consumatori, estimându-se o acoperire de până la 21 de zile pentru sudul regiunii și până la 10 zile pentru nord (Râbnița, Camenca). De asemenea, s-a reușit economisirea unei cantități de aproximativ 8 milioane de metri cubi de gaz.

Centrala de la Cuciurgan (MGRES) va fi deconectată de la furnizarea de gaze începând cu noaptea de 1 ianuarie. Vor fi oprite temporar livrările de gaze către localitățile rurale și către locuințele cu sisteme autonome de încălzire, însă blocurile de locuințe multietajate, unitățile de alimentație publică și magazinele alimentare nu vor fi afectate de aceste deconectări.

În ceea ce privește reluarea furnizării de gaze, procesul va începe după 24 de ore de la reluarea livrărilor. Gazele vor fi redirecționate mai întâi către turbinele centralei MGRES, urmate de rețelele de distribuție pentru încălzire. Ulterior, va fi reluată alimentarea sectorului privat, iar în ultima etapă vor fi reconectate blocurile de locuințe.

Populația este vartizată să nu folosească aragazurile sau cuptoarele pe gaz pentru încălzirea locuințelor, deoarece există riscul de intoxicație cu monoxid de carbon. De asemenea, este strict interzisă instalarea buteliilor cu gaz în apartamente, din motive de siguranță. Centralele termice amplasate pe acoperișurile blocurilor vor fi, de asemenea, oprite temporar.

Gazprom nu a rezervat nu a rezervat capacitățile necesare de transport pentru luna ianuarie 2025 pe coridorul Trans-Balcanic în condițiile în cared de la 1 ianuarie 2025 va fi sistat tranzitul metanului prin Ucraina. Următoarea licitație pentru rezervarea capacității de transport pentru luna ianuarie va avea loc zilnic începând cu 31 decembrie 2024, pe tot parcursul lunii ianuarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Dec. 2024, 13:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Dec. 2024, 13:55 // Actual //  Ursu Victor

În contextul crizei energetice din țară, autoritățile din Republica Moldova își intensifică eforturile pentru a implementa măsuri de economisire a energiei și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Recent, un program național a fost prezentat pentru a sprijini cetățenii și companiile în implementarea unor soluții durabile de economisire a energiei, cu suport legislativ și financiar din partea statului.

Invitații emisiunii „Teritoria svobodî” de la Rlive, au fost Ivan Gadiac, director al Departamentului de Calificare și Certificare a Politicii Energetice din cadrul Centrului Național de Management Energetic, și expertul în eficiență energetică, Piotr Komarov, care au discutat despre progresele recente și planurile pentru viitor. Gădyag a subliniat că, în ultimele două decenii, Republica Moldova a dezvoltat o bază legislativă solidă pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor, cu legi fundamentale recent actualizate, care includ introducerea certificatelor de eficiență energetică pentru imobile. Aceste certificate vor fi emise de specialiști acreditați și vor oferi cumpărătorilor informații precise despre consumul de energie al unui imobil înainte de achiziție.

În plus, este în curs de dezvoltare o platformă națională pentru monitorizarea eficienței energetice, care va sprijini gestionarea și auditul consumului de energie. Gădyag a menționat și implementarea unui sistem de obligațiuni pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică în sectorul rezidențial.

Un alt subiect important a fost realizarea unor proiecte de renovare energetică a clădirilor și introducerea tehnologiilor de încălzire alternative, precum punctele termice individuale (ITP) și sistemele de distribuție a căldurii pe orizontală. Acestea vor permite o mai bună gestionare a temperaturii și vor contribui la economii semnificative de energie. Komarov a subliniat că, prin aceste măsuri, consumatorii vor beneficia de un confort termic mai mare și de facturi mai mici.

Programul este susținut și de parteneri internaționali, precum Norvegia, prin intermediul organizației KNED, care contribuie la implementarea unor proiecte inovative. În următorii ani, autoritățile își propun să extindă aceste soluții în toată țara, inclusiv prin educație și creșterea gradului de informare a cetățenilor despre beneficiile eficienței energetice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală