Generații unite împotriva singurătății: Lansarea Hackathon-ului dedicat inovațiilor IT pentru vârstnici

15 Mart. 2024, 10:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Mart. 2024, 10:02 // Actual //  bani.md

În Republica Moldova îmbătrânirea activă și sănătoasă devine o prioritate. Proiecțiile demografice arată că în 2040, generațiile cu vârsta de peste 50 de ani vor constitui aproximativ jumătate din totalul populației. Conform Studiului “Generații și Gen” (GGS), înaintarea în vârstă este asociată cu un nivel înalt al singurătății. Aproximativ a treia parte din populația 60+ ani resimt un sentiment de singurătate, vârstnicii fiind mai des expuși stărilor depresive comparativ cu celelalte categorii de vârstă.

În acest context, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) împreună cu Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, Fundația Moldcell și Proiectul Tehnologiile Viitorului finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie organizează în perioada 15-17 martie „Tineri pentru vârstnici: Hackathon împotriva singurătății” – un eveniment cu accent pe inovare în tehnologiile cu asistență vocală, cu scopul de a sprijini persoanele vârstnice 60+, inclusiv refugiații vârstnici, solitari, cu dizabilități și alți vârstnici vulnerabili din Moldova.

Obiectivul principal al hackathon-ului este de a promova colaborarea între tinerii din comunitatea IT și profesioniști din diverse domenii pentru a aborda provocările cu care se confruntă persoanele în vârstă singure, inclusiv vârstnicii refugiați.

La etapa inițială a evenimentului, vor fi prezenți reprezentanții Universității Vârstei a 3-a și Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova pentru a povesti despre nevoile diferite ale persoanelor în vârstă, oferi idei și a răspunde la întrebările celor peste 50 de tineri dezvoltatori de soluții inovatoare.

Ulterior, timp de 36 de ore consecutive, participanții vor lucra la dezvoltarea unui prototip IT (aplicație sau dispozitiv) care să susțină persoanele vârstnice în ameliorarea sentimentului de singurătate, facilitarea comunicării între generații, creșterea abilităților digitale și participarea la activități organizate în comunitate.

Echipa care va impresiona juriul cu cea mai bună, inovativă, sustenabilă și prietenoasă soluție adaptată nevoilor vârstnicilor va primi un premiu de 15 000 de dolari pentru dezvoltarea în continuare a proiectului.

Dezvoltarea inițiativei “Tineri pentru vârstnici: Hackathon împotriva singurătății” susține obiectivele Programului Național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă 2023-2027 implementat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu suportul UNFPA Moldova.

Evenimentul este desfășurat în cadrul programului „Creșterea protecției, rezilienței și incluziunii sociale a refugiaților din Ucraina și a grupurilor vulnerabile din Republica Moldova prin consolidarea mecanismelor de prevenire și răspuns la violența bazată pe gen, precum și consolidarea sistemelor de protecție socială și sănătate”, susținut de UNFPA în Republica Moldova și finanțat de Guvernul Regatului Unit.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO