Germania încearcă să atragă muncitori ucraineni. Ce trebuie să facă refugiații pentru a obține un loc de muncă

22 Apr. 2022, 11:47
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Apr. 2022, 11:47 // Actual //  MD Bani

Germania încearcă să profite de pe urma refugiaţilor ucraineni bine pregătiţi în contextul în care războiul din Ucraina intră în cea de-a treia lună, notează Euractiv. Mai exact, cea mai mare economie a Europei atrage muncitori din Ucraina.

Lipsa tot mai mare de forță de muncă calificată ar putea amenința în curând productivitatea în Germania.

„Astăzi avem 390.000 de locuri de muncă vacante și ne așteptăm la o creștere de un milion și mai mult”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, în ianuarie. „Dacă nu reducem acest decalaj, vom avea probleme reale de productivitate”, a adăugat el la acea vreme.

La o lună după anunțul său, invazia Ucrainei de către Rusia a forțat mulți refugiați ucraineni să părăsească țara, peste 300.000 venind în Germania.

„Acești oameni sunt bine pregătiți și trebuie să fie angajați de angajatori în funcție de calificările lor”, a explicat marți (19 aprilie) ministrul Educației și Cercetării, Bettina Stark-Watzinger.

Potrivit informațiilor, „73% dintre refugiații din Ucraina și-au terminat studiile, 10% vorbesc bine germana”, motiv pentru care se pune accent acum pe accelerarea recunoașterii calificărilor lor.

Institutul de Cercetare a Ocupării Forței de Muncă din Germania a constatat, de asemenea, că refugiații ucraineni sunt foarte dezirabili pentru piața muncii din Germania.

„Nivelul de educație în Ucraina este ridicat în comparație cu standardele internaționale”, a adăugat institutul.

În ceea ce privește înscrierea la universități și colegii, Germania este chiar în urma Ucrainei în general. Femeile ucrainene, care alcătuiesc majoritatea refugiaților, sunt, de asemenea, mai educate în medie decât compatrioții lor.

În plus, „vârsta medie a refugiaților adulți [ucraineni] este mult mai mare decât cea a celor care au fugit în 2015”, a declarat economistul Herbert Brücker pentru EURACTIV Germania, explicând că acest lucru îi face angajări mai experimentate și, prin urmare, mai atractive.

Umplerea golurilor

Integrarea pe piața muncii din Germania nu a fost ușoară pentru refugiații ucraineni, în special cu birocrația grea care stă în cale – mai ales când a izbucnit pentru prima dată războiul.

„Refugiații din Ucraina trebuie, în primul rând, să solicite titlul de „protecție temporară” la Oficiul de Înregistrare a Străinilor pentru a obține un permis de muncă”, a explicat Sarah Strobel, manager de proiect al proiectului guvernamental Network „Companies Integrate Refugees”.

Începând cu 18 martie, acest lucru a fost posibil online.

Dacă sunt plasați cu succes, refugiații ucraineni pot umple golurile de forță de muncă în multe sectoare – în special domeniile pe care guvernul de coaliție a spus că dorește să le stimuleze în viitor.

De exemplu, sectorul IT din Ucraina s-a dezvoltat rapid în ultimii ani. Înainte de începerea războiului, în sector erau angajați în jur de 300.000 de oameni și dețin astfel un know-how valoros.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ