Germania s-a rupt total de politica cancelarului Angela Merkel, care a avut relații strânse cu regimul lui Putin, provocând dependența Berlinului de petrolul și gazele Moscovei.
Scholz a renunțat la sfârșitul anului 2022 la țițeiul rusesc, însă țara sa nu poate scăpa de controlul lui Putin, care deține încă butonul ce poate paraliza Germania: conducta Drujba, prin care va veni petrolul din Kazahstan, este a Rusiei.
Astfel este clar că Kremlinul controlează conducta spre Germania, indiferent al cui țiței se află în ea. Au fost făcuți deja pași uriași pentru a reduce importurile Berlinului atât de petrol, cât și de gaze din Rusia, dar încă nu există infrastructură suficientă, potrivit unei analize din Bloomberg.
Uriașa rafinărie PCK de la Schwedt din Germania, care furnizează 90% din combustibil pentru Berlin și zonele învecinate, aduce petrol prin conducta Drujba. Fabrica, construită atunci când partea de est a Germaniei se afla ferm pe orbita Moscovei, a fost proiectată pentru a procesa țițeiul din Siberia și a fost legată de câmpurile de petrol din Rusia prin extinderea unui sistem de conducte construit pentru a consolida controlul Kremlinului asupra sateliților săi europeni.
Nu s-au schimbat prea multe de la reunificarea Germaniei în 1990. O parte din țiței poate fi adus prin portul Rostock, dar acea rută nu are capacitatea de a înlocui conducta Drujba, care are două ramificații. De asemenea, materiile prime pot fi aduse prin portul polonez Gdansk, folosind cea mai vestică porțiune a conductei Druzhba, care este în afara controlului Moscovei.
Planul este fezabil din punct de vedere tehnic. Țițeiul din Kazahstan din Asia Centrală este deja pompat în sistemul de conducte rusesc, unde este amestecat cu petrol local și exportat din porturile din Marea Baltică și Marea Neagră.
Aceasta pare o soluție bună, dar există o problemă flagrantă. Întregul proces se bazează pe participarea activă a operatorului de conducte de stat al Rusiei, Transneft PJSC, a Ministerului Energiei al țării și, în cele din urmă, a Kremlinului.