Germania preia controlul a trei rafinării rusești deținute de compania Rosneft

16 Sept. 2022, 17:21
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
16 Sept. 2022, 17:21 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Guvernul german a preluat controlul a trei rafinării deținute de compania petrolieră rusă Rosneft. Mișcarea face parte din eforturile guvernului lui Olaf Scholz de a proteja economia germană de efectele unui embargo la nivelul UE asupra țițeiului rusesc, care va intra în vigoare în decembrie, potrivit BBC.

Măsura asigură viitorul PCK, o rafinărie deținută de Rosneft în orașul Schwedt, din nord-estul Germaniei, al cărei viitor a fost pus sub semnul întrebării de embargoul petrolier.

Ministerul Economiei a anunțat într-o declarație că Rosneft Deutschland GmbH și RN Refining & Marketing GmbH vor fi puse sub administrarea Agenției Federale pentru Rețele (BNA). Drept urmare, agenția va controla și acțiunile companiilor în trei rafinării: PCK Schwedt, MiRo și Bayernoil, situate în estul și sudul țării.

Rosneft reprezintă aproximativ 12% din capacitatea Germaniei de rafinare a petrolului, importând petrol din Rusia în fiecare lună în valoare de câteva sute de milioane de euro, a spus ministerul. Acesta a spus că decizia guvernului va ajuta la asigurarea aprovizionării continue cu energie.

Rosneft a precizat anterior că nu intenționează să pună capăt importului de petrol rusesc, în ciuda unui embargo UE care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023. Eforturile autorităților de a asigura rezerve alternative de petrol pentru rafinărie au fost complicate de faptul că Rosneft este proprietarul majoritar, controlând 54% din acțiuni.

Ministerul a spus că va fi anunțat și un plan pe termen lung pentru viitorul rafinăriei PCK din Schwedt, care are aproximativ 12.000 de angajați.

PCK este principalul furnizor de benzină, motorină, kerosen și păcură pentru Berlin și regiunea înconjurătoare, Brandenburg, și este văzută ca un element esențial al infrastructurii energetice a Germaniei de Est.

Mulți locuitori din Schwedt au început să se teamă pentru viitorul rafinăriei după ce Germania a aderat la embargoul petrolier al UE.

Germania a modificat în august o lege importantă în domeniul energiei, care permite guvernului să plaseze sub tutelă temporară companiile cu „infrastructură critică pentru securitatea aprovizionării Germaniei”. Legea prevedea că, în ultimă instanță, guvernul a fost autorizat să exproprieze astfel de companii.

Decizia de a prelua controlul asupra activelor Rosneft urmează o altă decizie din luna aprilie, când guvernul a plasat Gazprom Germania, filiala germană a exportatorului de gaze controlat de Kremlin, Gazprom, sub tutela BNA.

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO