Asociația germană pentru pariuri sportive (DSWV) a solicitat revizuirea actualelor reglementări germane în materie de jocuri de noroc, pe care le consideră extrem de dure. Potrivit organizației, exigențele sunt un factor major care contribuie la creșterea numărului de jocuri de noroc ilegale offshore. Printre factorii enumerați sunt și restricțiile față de publicitatea pariurilor sportive.
Din cauza reglementărilor stricte, operatorii legali nu reușesc să țină pasul cu cererea de produsele solicitate de pariuri sportive și consumatorii migrează spre case de pariuri nereglementate, avertizează DSWV.
Astfel, pentru a opri extinderea pieței negre a jocurilor de noroc, este nevoie de acțiuni urgente de revizuire a reglementărilor existente.
DSWVV a adus și argumente care confirmă declinul pieței legale a pariurilor în 2022. De exemplu, suma totală a mizelor s-a redus de la 9,4 miliarde de euro în 2021 la aproximativ 8,2 miliarde de euro anul trecut, în ciuda Campionatului mondial de fotbal. Ca urmare, s-au redus și veniturile statului din impozite. Acestea au scăzut la 433 de milioane de euro.
Președintele DSWV Mathias Dahms explică situația prin faptul că pariorii continuă să joace, dar optează tot mai des pentru site-uri neautorizate.
„Pentru majoritatea clienților, faptul că un furnizor are sau nu un autorizație de activitate în Germania este secundar. Ei caută cea mai cuprinzătoare ofertă, cele mai bune cote, procese de plată necomplicate și bonusuri interesante. În acest sens, ofertele legale au o situație dificilă”, spune expertul.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
În februarie 2023, DSWV a realizat un studiu de piață și a descoperit o creștere cu 65% a ofertelor ilegale active de jocuri de noroc și pariuri sportive față de anul precedent.
Dintre cele 1 500 de site-uri web verificate și care nu dispun de licență germană, 840 de site-uri ilegale erau accesibile jucătorilor germani, iar 723 dintre acestea permiteau înregistrarea unui cont.
Pe lista albă a furnizorilor de pariuri sportive aprobați de Germania se află în prezent 31 de companii, iar acestea se confruntă cu dificultăți din cauza reglementărilor excesive, a precizat DSWV.
În plus, DSWV a subliniat că măsurile de aplicare a legii luate de autoritatea de reglementare a jocurilor de noroc din Germania, GGL, împotriva pieței negre nu sunt eficiente, după cum o dovedește recenta limitare a blocării IP prin trei hotărâri judecătorești.
DSWV a mai afirmat că restricțiile de comercializare și interdicțiile de publicitate nu fac decât să avantajeze piața neagră.
„Furnizorilor ilegali din terțe state nu le pasă de reglementările germane, iar mulți dintre ei își fac publicitate în mod deliberat pe internet și permit jucătorilor blocați să joace. Anularea restricțiilor de publicitate poate fi folosită pentru a-i ghida pe toți cei care sunt deja interesați de pariurile sportive către piața controlată de stat și, deci, sigură”, explică Luka Andric, directorul general al DSWV.
O investigație realizată de jurnal.md arată că astfel de probleme există și în Republica Moldova, unde publicitatea jocurilor de noroc a fost interzisă de la 1 ianuarie 2022. De această interdicție au profitat casele de pariuri ilegale, majoritatea cu rădăcini rusești. Acestea au continuat să se promoveze agresiv în mediul online. Efectul s-a observat imediat. Doar în primele patru luni de la interzicerea, numărul mediu de jucători din R. Moldova care au migrat pe site-urile interzise a crescut cu aproape 66%. Cele mai solicitate portaluri erau: Zenit Bet, Bet365.com, Zenit.win și 1XBet.com.
Într-un raport al Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din aprilie 2022 se menționa: „Jucătorii din R. Moldova își pot crea conturi la operatorii internaționali de jocuri de noroc online. Nu există nicio lege care să interzică acest lucru și nici sancțiuni pentru cei care decid să joace în cazinourile online. (…) Analiza sectorului jocurilor de noroc a arătat că există un risc înalt de spălare de bani și de finanțare a terorismului”.