GI Jane din viața reală: primele femei US Marines care pot lupta alături de camarazii lor bărbaţi

02 Mai 2021, 16:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
02 Mai 2021, 16:00 // Actual //  MD Bani

În premieră, 53 de femei au devenit militari apţi combatanţi ai Infanteriei Marine a SUA. Femeile au absolvit un program dur de instrucție la baza de recrutare US Marines din San Diego – un ultim „bastion” al armatei americane, care nu mai recrutase până în prezent femei pentru misiuni de luptă. Instrucția a inclus un test dur de rezistență fizică și psihică cu durata de 54 de ore, cunoscut de către militari sub denumirea de „Crucible”.

A fost pentru prima oară în istoria armatei SUA când baza de recrutare a Infanteriei Marine din San Diego a acceptat femei în programul de recrutare. Cele 53 de noi membre ale US Marines au reușit astfel să spargă ultima „barieră de gen” din armata SUA, scrie Digi24.

Până în prezent, recruții și sergenții de instrucție de sex feminin se antrenau la cealaltă bază de instrucție a US Marines, din Parris Island, Carolina de Sud. Anual, 3.400 de femei-soldat reușesc să termine cursurile de la baza din Parris Island.

Corpul Infanteriei Marine a fost criticat pentru numărul scăzut de femei din rândurile sale, comparativ cu restul armatei.  Astfel, 8,6% din numărul militarilor US Marines sunt femei, de două ori mai puțin decât în celelalte ramuri (Forțe Terestre, Forțe Navale, Forțe Aeriene), unde procentul este de 16,5% .

Programul de instrucție – similar atât pentru bărbați și femei – a  inclus un curs de obstacole care presupunea, printre altele, transportarea și ridicarea peste un zid a unui manechin care juca rolul „unui camarad rănit”.

Un număr de 60 de femei-recrut s-au prezentat în luna ianuarie a acestui an la centrul din San Diego a Infanteriei Marine americane, în cadrul primului program de instrucție mixtă organizat de această bază. Șapte dintre ele au fost nevoite să renunțe, în urma accidentărilor și a rănilor suferite în timpul diverselor probe.

Așa-numitul program „Crucible”, de testare a rezistenței fizice și psihice, inclus în anii 1990 în procesul de selecție al Infanteriei Marine, impune standarde și bareme identice, indiferent de vârstă sau sex, celor care doresc să intre în acest corp de elită al armatei SUA.

Cele 53 de femei care au absolvit programul de instrucție au devenit acum parte a „frăției de arme” care caracterizează Infanteria Marină și care, alături de „frații” săi include, de ceva vreme, și câteva „surori”.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău