Google Maps va începe să afișeze rute eco-friendly. Când va fi activă noua funcție

31 Mart. 2021, 15:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
31 Mart. 2021, 15:47 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Google Maps va începe să direcționeze șoferii către rutele pe care le calculează ca fiind cele mai ecologice pe baza unei liste de factori.

Motorul de căutare a declarat că va evidenția călătoriile care generează cea mai mică amprentă de carbon utilizând în principal date despre trafic și înclinații rutiere, scrie BBC.

Google a spus că această funcție va fi lansată mai întâi în SUA la sfârșitul acestui an „cu o expansiune globală pe drum”.

Noua caracteristică face parte din angajamentul său de a lupta împotriva schimbărilor climatice.
„Acesta este un exemplu excelent al celor trei tendințe care se reunesc – datele, sustenabilitatea și alegerea consumatorilor”, a spus Siddharth Pathak, partener la firma de consultanță Kearney.

„De asemenea, îi va împinge pe cei de pe gard să facă o alegere deliberată a vitezei față de durabilitate și adesea a costurilor”.

De asemenea, din iunie, Google va începe să avertizeze șoferii care urmează să călătorească prin zone cu emisii reduse, unde unele vehicule sunt restricționate. Acestea sunt frecvente în țări precum Germania, Franța, Olanda, Spania și Marea Britanie.

„De la Amsterdam la Jakarta, orașele din întreaga lume au stabilit zone cu emisii reduse – zone care restricționează vehiculele poluante, cum ar fi anumite mașini diesel sau mașini cu autocolante cu emisii specifice, pentru a ajuta la menținerea aerului curat”, a spus Google într-o postare pe blog.

„Pentru a sprijini aceste eforturi, lucrăm la alerte pentru a ajuta șoferii să înțeleagă mai bine când vor naviga prin una dintre aceste zone.”

Gigantul tehnologic din SUA afirmă că a dezvoltat de mult timp practici durabile în beneficiul mediului și s-a angajat să fie fără carbon până în 2030 pentru a ajuta orașele să urmărească emisiile de gaze cu efect de seră.

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO