Miniștrii s-au întrunit astăzi în ședință. În cadrul ședinței a fost votat proiectul de lege privind tranzacția pentru achitarea datoriei istorice și soluționarea problemei de cash flow de la Moldovagaz.
Ne-am întrunit aici pentru ca sa asiguram ca cetățenii au acces la gaze naturale. După cum cunoașteți pe 22 noiembrie am primit o notificare că livrările vor fi sistate în decurs de 48 de ore dacă nu sunt găsite soluții pentru a acoperi decalajul de casă. Am avut mai multe ședințe pentru a identifica o soluție. Toate acțiunile guvernului au fost orientate, toate aceste luni, pentru a asigura accesul la gaze naturale, pentru a acționa într-un mod legal, transparent. Am găsit soluția de a cesiona datoria companiei de stat Termoeletrica către Moldovagaz spre Energocom care ne ajută atât să asiguram furnizarea gazelor naturale cât și sa acoperim o datorie istorică a unei întreprinderi de stat care este confirmată și este executorie. Noi reducem dependența unei întreprinderi de stat, Termoelectrica de Moldovagaz”, a declarat premier-ministra, Natalia Gavrilița
Gavrilița menționat că prin alocarea acestor sumei de bani va fi compensată diferența de preț care ar fi trebuit să fie inclusă în tarif, în același timp stingem o parte a datorilor istorice confirmate prin decizii de judecată și sunt cu titluri executorii. „Banii nu puteau fi transmiși direct, pentru că Termoelectrica are mai multe datorii și există o ierarhie care nu ar fi asigurat transferarea sumei către Moldovagaz. De aceea a fost găsită soluția de cesionare a datoriei”
La rândul său, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a menționat că respectiva decizie „nu este un ajutor de stat clasic. Termoelectrica rămâne în continuare datoare doar că nu către Moldovagaz ci către Energocom O să avem o mai bună guvernare. Nu este un ajutor clasic folosit în interesul unei companii. Întoarcerea acestei creanțe va fi făcută conform calendarului agreat și poate fi făcută inclusiv din contul procurării energiei electrice. Iar Energocom cu suportul APP și a Guvernului trebuie să intervină pe viitor și pe piața gazelor, dar și a energiei elctrice pentru asigurarea securității energetice a țării”.
Potrivit proiectului de lege, cei 1,3 miliarde de lei alocați vor fi utilizați de Energocom pentru stingerea datoriei din perioada anilor 2002 – 2008, dar și a plății pentru gazului din luna octombrie și noiembrie.
Datoria Termolectrica creată datorită neajustării tarifului la căldură înusmează 120 mil. USD.
În data de 22 noiembrie, Gazprom anunța că Republica Moldova riscă să rămână fără gaz în cazul în care timp de 48 de ore dacă nu-și achită plata pentru gazul consumat în luna octombrie și noiembrie în sumă de 74,2 mil. USD circa 1,5 miliarde de lei.