Hegemonia dolarului! Cel mai mare pericol vine de la economia SUA

24 Feb. 2024, 15:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Feb. 2024, 15:38 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit Business Insider, cea mai gravă amenințare la adresa statutului dolarului ca monedă de rezervă de top a lumii este însăși economia SUA.

Steven Kamin, fost director al Diviziei de Finanțe Internaționale a Rezervei Federale, și Mark Sobel, fost economist al Departamentului Trezoreriei, au făcut o analiză a statutului îndelungat al dolarului ca monedă dominantă a lumii. Dolarul este cea mai utilizată monedă din lume atât în comerț, cât și în rezervele băncilor centrale — și probabil va rămâne așa, au spus Kamin și Sobel, pentru faptul că utilizarea dolarului depășește cu mult alte monede.

Dolarul reprezintă 88% din întregul comerț global zilnic, conform celei mai recente anchete a Băncii pentru Reglementări Internaționale. În paralel, aproximativ 55% din toate rezervele băncilor centrale în al treilea trimestru al anului 2023 au fost în dolari americani – mult mai mult decât orice altă monedă străină, arată datele Fondului Monetar Internațional.

Unii comentatori au avertizat că o monedă rivală ar putea în curând să înlocuiască dolarul. Națiunile BRICS fac deja eforturi pentru a elimina treptat dolarul din comerț, în timp ce țări precum Rusia și China au propus crearea unei noi monede pentru a desființa dolarul.

Dar aceste amenințări sunt de fapt destul de blânde în comparație cu amenințarea la adresa dolarului provenind de la SUA însăși, au avertizat Kamin și Sobel, invocând riscul unei “deteriorări severe” a situației financiare și economice a SUA.

“Date fiind polarizarea politică a țării, disfuncționalitatea Congresului SUA și dezinteresul politicienilor de toate nuanțele în reducerea deficitului bugetar al SUA, aceasta este greu de crezut”, au spus Kamin și Sobel despre posibila detronare a dolarului.

“Și dacă rezultatul direcției în care merge economia SUA în acest moment ar fi o creștere susținută a inflației, împingerea investițiilor private în afara pieței, volatilitatea financiară accentuată și reducerea dinamismului economiei SUA, atunci pierderea dominației dolarului ar fi cel mai mică dintre preocupările noastre”, au notat în document cei doi economiști, potrivit Business Insider.

Un alt risc provine din fragmentarea economiilor globale în blocuri separate.

“În acest caz, comerțul global, productivitatea și creșterea economică ar fi probabil suprimate, iar consecințele pentru stabilitatea politică și militară internațională ar fi de asemenea adverse.”

Alți economiști au avertizat că situația fiscală precară a SUA i-ar putea pune în pericol statutul de lider al dolarului pe piețele globale. Deficitul bugetar federal se îndreaptă spre un nivel de 1,6 miliarde de dolari în acest an și de 2,6 trilioane de dolari peste zece ani, conform unei proiecții a Biroului de Buget al Congresului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău