Hegemonia dolarului! Cel mai mare pericol vine de la economia SUA

24 Feb. 2024, 15:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Feb. 2024, 15:38 // Actual //  bani.md

Potrivit Business Insider, cea mai gravă amenințare la adresa statutului dolarului ca monedă de rezervă de top a lumii este însăși economia SUA.

Steven Kamin, fost director al Diviziei de Finanțe Internaționale a Rezervei Federale, și Mark Sobel, fost economist al Departamentului Trezoreriei, au făcut o analiză a statutului îndelungat al dolarului ca monedă dominantă a lumii. Dolarul este cea mai utilizată monedă din lume atât în comerț, cât și în rezervele băncilor centrale — și probabil va rămâne așa, au spus Kamin și Sobel, pentru faptul că utilizarea dolarului depășește cu mult alte monede.

Dolarul reprezintă 88% din întregul comerț global zilnic, conform celei mai recente anchete a Băncii pentru Reglementări Internaționale. În paralel, aproximativ 55% din toate rezervele băncilor centrale în al treilea trimestru al anului 2023 au fost în dolari americani – mult mai mult decât orice altă monedă străină, arată datele Fondului Monetar Internațional.

Unii comentatori au avertizat că o monedă rivală ar putea în curând să înlocuiască dolarul. Națiunile BRICS fac deja eforturi pentru a elimina treptat dolarul din comerț, în timp ce țări precum Rusia și China au propus crearea unei noi monede pentru a desființa dolarul.

Dar aceste amenințări sunt de fapt destul de blânde în comparație cu amenințarea la adresa dolarului provenind de la SUA însăși, au avertizat Kamin și Sobel, invocând riscul unei “deteriorări severe” a situației financiare și economice a SUA.

“Date fiind polarizarea politică a țării, disfuncționalitatea Congresului SUA și dezinteresul politicienilor de toate nuanțele în reducerea deficitului bugetar al SUA, aceasta este greu de crezut”, au spus Kamin și Sobel despre posibila detronare a dolarului.

“Și dacă rezultatul direcției în care merge economia SUA în acest moment ar fi o creștere susținută a inflației, împingerea investițiilor private în afara pieței, volatilitatea financiară accentuată și reducerea dinamismului economiei SUA, atunci pierderea dominației dolarului ar fi cel mai mică dintre preocupările noastre”, au notat în document cei doi economiști, potrivit Business Insider.

Un alt risc provine din fragmentarea economiilor globale în blocuri separate.

“În acest caz, comerțul global, productivitatea și creșterea economică ar fi probabil suprimate, iar consecințele pentru stabilitatea politică și militară internațională ar fi de asemenea adverse.”

Alți economiști au avertizat că situația fiscală precară a SUA i-ar putea pune în pericol statutul de lider al dolarului pe piețele globale. Deficitul bugetar federal se îndreaptă spre un nivel de 1,6 miliarde de dolari în acest an și de 2,6 trilioane de dolari peste zece ani, conform unei proiecții a Biroului de Buget al Congresului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală