Liniile de atac ale rușilor! Sturza: Dodon, Batrancea, Șor, Vlah și încă câțiva „Ivani”, Transnistria și Găgăuzia

24 Feb. 2024, 15:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Feb. 2024, 15:51 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o postare pe Facebook, fostul premier al Republicii Moldova și actual om de afaceri, Ion Sturza, a exprimat îngrijorarea față de posibilele evoluții ale „shodkăi” de la Tiraspol, programată pentru 28 februarie. Sturza a subliniat că, la fel ca mulți alții, el nu cunoaște cu certitudine direcția în care se va îndrepta această întâlnire și nici instrucțiunile care vor veni de la Moscova în ultimul moment.

În opinia sa, Rusia a declanșat o ofensivă hibridă pentru destabilizarea Republicii Moldova, cu speranța că ar putea profita și de situația din Ucraina. Cu toate acestea, Sturza este de părere că Ucraina va rezista, iar Europa își va consolida poziția în fața acestor amenințări.

„Ceea ce putem spune cu certitudine este că rușii au pornit o ofensivă( a câta?!) hibridă de destabilizare a Republicii Moldova. Poate că în speranța că vor avansa în Ucraina și vor putea „lua” la pachet și Moldova. Lucru improbabil. Ucraina va rezista! La fel cum va rezista și Europa, care tot mai mult realizează că acest război nu este doar al Ucrainei, dar și al Europei”, a punctat Sturza.

Fostul premier identifică trei linii de „atac” ale Rusiei:

  1. O influență „proxy” în Chișinău, cu figuri precum Dodon, Batrancea, Șor, și alții, care ar fi recent convocați la Moscova. Scopul este să se opună unui eventual referendum pentru aderarea la Europa și să se combată dictatura.
  2. Transnistria, unde Rusia ar putea încerca să creeze tensiuni pentru a submina stabilitatea regiunii, însă Sturza consideră că liderii moldoveni trebuie să rămână fermi în poziția lor.
  3. Găgăuzia, percepută ca veriga slabă, unde influența rusă este încă puternică. Cu toate acestea, Sturza îndeamnă la răbdare și la conștientizarea că Moscova este departe, dar bugetul și interesele locale sunt mai aproape.

Sturza concluzionează cu un apel la calm și încredere în adevăr, subliniind că situația este complexă, dar că trebuie să ne bazăm pe fapte și să fim fermi în convingerile noastre.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău