Liniile de atac ale rușilor! Sturza: Dodon, Batrancea, Șor, Vlah și încă câțiva „Ivani”, Transnistria și Găgăuzia

24 Feb. 2024, 15:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Feb. 2024, 15:51 // Actual //  bani.md

Într-o postare pe Facebook, fostul premier al Republicii Moldova și actual om de afaceri, Ion Sturza, a exprimat îngrijorarea față de posibilele evoluții ale „shodkăi” de la Tiraspol, programată pentru 28 februarie. Sturza a subliniat că, la fel ca mulți alții, el nu cunoaște cu certitudine direcția în care se va îndrepta această întâlnire și nici instrucțiunile care vor veni de la Moscova în ultimul moment.

În opinia sa, Rusia a declanșat o ofensivă hibridă pentru destabilizarea Republicii Moldova, cu speranța că ar putea profita și de situația din Ucraina. Cu toate acestea, Sturza este de părere că Ucraina va rezista, iar Europa își va consolida poziția în fața acestor amenințări.

„Ceea ce putem spune cu certitudine este că rușii au pornit o ofensivă( a câta?!) hibridă de destabilizare a Republicii Moldova. Poate că în speranța că vor avansa în Ucraina și vor putea „lua” la pachet și Moldova. Lucru improbabil. Ucraina va rezista! La fel cum va rezista și Europa, care tot mai mult realizează că acest război nu este doar al Ucrainei, dar și al Europei”, a punctat Sturza.

Fostul premier identifică trei linii de „atac” ale Rusiei:

  1. O influență „proxy” în Chișinău, cu figuri precum Dodon, Batrancea, Șor, și alții, care ar fi recent convocați la Moscova. Scopul este să se opună unui eventual referendum pentru aderarea la Europa și să se combată dictatura.
  2. Transnistria, unde Rusia ar putea încerca să creeze tensiuni pentru a submina stabilitatea regiunii, însă Sturza consideră că liderii moldoveni trebuie să rămână fermi în poziția lor.
  3. Găgăuzia, percepută ca veriga slabă, unde influența rusă este încă puternică. Cu toate acestea, Sturza îndeamnă la răbdare și la conștientizarea că Moscova este departe, dar bugetul și interesele locale sunt mai aproape.

Sturza concluzionează cu un apel la calm și încredere în adevăr, subliniind că situația este complexă, dar că trebuie să ne bazăm pe fapte și să fim fermi în convingerile noastre.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO