Ikea a fost acuzată că a eludat „imoral” sancțiunile rusești și că a transferat 131 milioane de euro în Irlanda

19 Mai 2024, 10:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:47 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Curtea de Arbitraj din Regiunea Moscova a dat curs cererii Inspectoratului Interregional pentru Cei Mai Marii Contribuabili nr. 1 al Serviciului Fiscal Federal de a invalida tranzacția de transfer al Torg LLC (o companie suedeză Ikea) către o altă companie afiliată Ikea, Fami Limited (Irlanda), 12,9 miliarde de ruble (echivalentul a 131 milioane de euro n.a) și a decis să recupereze acești bani ca venit de stat, rezultă din decizia instanței.

Funcționarii fiscali, în instanță, au raportat că în timpul activităților de control s-a stabilit că, prin eludarea măsurilor economice speciale, s-a încălcat procedura de îndeplinire a obligațiilor față de creditorii străini. 12,9 miliarde de ruble au fost transferate către Fami, scrie The Moscow Times.

Serviciul Fiscal Federal a considerat acțiunile companiilor „o tranzacție efectuată într-un scop care este în mod evident contrar fundamentelor legii și ordinii sau moralității”.

Reprezentanții inculpatului Torg SRL în ședința de judecată au contestat cererile formulate, au prezentat o poziție scrisă și au solicitat autorităților fiscale să refuze satisfacerea cererilor formulate, potrivit materialelor instanței. Torg LLC a insistat că plata nu a fost folosită pentru a rambursa contractul de împrumut cu Fami Limited (Irlanda) și decretul prezidențial nu se aplică acestuia. Plata în litigiu s-a bazat pe un contract de furnizare de bunuri, iar „tranzacțiile de barter nu încalcă decretul”, a transmis inculpatul.

Procuratura Generală a Federației Ruse a susținut cererile autorităților fiscale și a solicitat instanței să le satisfacă: „Tranzacția în litigiu, încheiată ca urmare a tranzacțiilor și acțiunilor succesive și creând aparența unui comportament conștiincios, a fost realizată pentru a depăși s-au introdus măsuri economice speciale și retragerea fondurilor din Rusia în detrimentul economiei de stat în valoare de 12,9 miliarde de ruble”, se arată în documentele instanței.

Tranzacția de transfer de fonduri este „antisocială” și contrazice fundamentele moralității și interesele publice ale statului rus.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

28 Iun. 2024, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Iun. 2024, 16:35 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a estimat în timpul summitului european că blocul comunitar va avea nevoie în următorul deceniu de aproape 500 de miliarde de euro pentru industria de apărare.

Preşedintele Comisiei Europene a susţinut în faţa liderilor europeni că, între anii 1991 şi 2021, Rusia şi China au investit în sectorul apărării cu aproximativ 400 de miliarde de euro mai mult decât Uniunea Europeană, potrivit unor surse diplomatice, transmite agenţia de presă EFE.

Ursula von der Leyen a amintit că bugetul multianual al UE până în 2027 are alocată pentru finanţarea proiectelor de securitate şi apărare 11,5 miliarde de euro, la care se adaugă 11 miliarde din Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), un fond extrabugetar constituit din contribuţii ale statelor UE şi prin care se oferă asistenţă militară statelor terţe, dar care a fost folosit în principal pentru a susţine Ucraina în războiul cu Rusia.

Preşedintele Comisiei Europene nu a detaliat tema finanţării celor 500 de miliarde de euro, menţionând doar posibilitatea emiterii din nou de datorie comună, la fel ca în cazul planului european de relansare post-pandemie, idee agreată de unele state membre, dar faţă de care altele sunt reticente, cum ar fi de exemplu Germania şi Olanda.

Comisia Europeană a propus anterior o nouă strategie în materie de apărare pentru care a prevăzut o finanţare suplimentară de 1,5 miliarde de euro destinată sectorului militar-industrial, reprezentanţii companiilor din acest sector considerând-o insuficientă, la fel şi comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Acesta din urmă a propus în ianuarie crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru creşterea capacităţilor de producere de armament în Uniunea Europeană pentru a susţine Ucraina în faţa Rusiei, recunoscând totuşi că iniţiativa sa implică numeroase probleme de rezolvat, în special găsirea surselor de finanţare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău