Imaginea unei crize fără precedent. Număr record de nave cu mii de containere blocate în portul Los Angeles

26 Oct. 2021, 14:56
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Oct. 2021, 14:56 // Actual //  MD Bani

Marile porturi sunt afectate de criza din lanțul mondial de aprovizionare. Cu efecte în tot mai multe state și provocat în principal de pandemie, blocajul este considerat unul istoric. În Los Angeles, o sută de vase așteaptă să descarce miile de containere și e de așteptat ca problemele să nu se rezolve până la începutul anului viitor. Ceea ce înseamnă că sărbătorile de iarnă se anunță unele complicate, scrie Digi24.

Numărul navelor cu mărfuri blocate în porturile Los Angeles și Long Beach este unul record. Înainte de pandemie, în mod normal  acolo nu erau mai mult de 17 nave. Prin cele două porturi intră în SUA 40% din vasele cu mărfuri.

Situația va deveni și mai critică în condițiile în care alte 45 de nave sunt așteptate să ajungă acolo până joi.

Ministrul Transporturilor Pete Buttigieg spune că situația din porturi este complicată și extinsă.

El a spus că aceste probleme se resimt în întregul lanț de aprovizionare, de la navă la ajungerea la raft, fiind afectate nu doar porturile, ci toate companiile și operatorii implicați.

Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a anunțat că portul Los Angeles va deveni operațional 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână, pentru a se atenua blocajele lanțului de aprovizionare, urmând ca navele cu containere blocate să fie mutate pentru a se evita ca prețurile mărfurilor să crească pentru consumatorii americani. Administrația Biden spune că situația se va resimți și anul viitor.

Lanțurile globale de aprovizionare riscă să se prăbușească, au avertizat organizațiile internaționale ale transportatorilor, în urmă cu o lună, într-o scrisoare deschisă adresată șefilor de stat care participă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.

Lanțurile globale de aprovizionare încep să cedeze. Doi ani de presiune asupra transportatorilor încep să-și spună cuvântul„, se arată în documentul semnat inclusiv de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) și Federația Internațională a Lucrătorilor din Transport (ITF).

Este cel mai grav avertisment adresat vreodată de aceste organizații care reprezintă 60 de milioane de angajați din transporturile maritim, rutier sau aerian.

Potrivit transportatorilor, problemele se pot accentua spre finalul anului, de sărbători.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 11:00 // Actual //  Lupu Eduard

La zece ani de la scandalul de fraudă bancară din Republica Moldova, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a dezvăluit că instituția pe care o conduce a reușit să asigure 55,5% din suma totală a fraudei, care a implicat cele trei bănci aflate în proces de lichidare: BEM, Banca Socială și Unibank.

Într-o apariție la emisiunea „În Profunzime”, Munteanu a declarat că bunurile asigurate reprezintă o proporție semnificativă din suma dispărută și că procurorii lucrează îndeaproape cu executorii judecătorești pentru recuperarea acestora. Cu toate acestea, o parte din bunuri se află în afara țării, ceea ce complică procesul de recuperare.

„Acum încercăm să operăm modificări la legislație și să asigurăm o mai bună cooperare cu statele unde se găsesc aceste bunuri, pentru a urmări și a recupera bunurile rezultate din frauda bancară”, a explicat Munteanu.

Procurorul general interimar s-a arătat optimist în privința recuperării banilor și a subliniat că există o cooperare bună cu autoritățile din Uniunea Europeană.

„Vom fi nevoiți să urmărim până la ultimul bănuț. Trebuie să ne revizuim planurile de identificare a bunurilor rezultate din frauda bancară. Este clar că nu vom reuși să identificăm acei bani rezultați din frauda bancară, însă noi vom reuși să identificăm investițiile din acești bani, bunuri din acești bani”, a adăugat el.

În ciuda provocărilor, autoritățile moldovenești sunt hotărâte să continue eforturile de recuperare a fondurilor și să aducă vinovații în fața justiției pentru această fraudă masivă care a zguduit economia țării acum un deceniu.

Până în prezent, nu a fost recuperat niciun leu din frauda bancara. Din rambursarea creditelor și vânzarea activelor – 2,7 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău