În 1925, a doua cea mai bogată persoană din lume era o fetiță de doar 12 ani. Cum a căpătat averea

16 Iun. 2021, 09:15
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Iun. 2021, 09:15 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Într-o seară, când Doris Duke avea 10 ani, tatăl ei James “Buck” Buchanan Duke a făcut o precizicere tulburătoare. Tatăl i-a spus direct fetiței sale că nimeni nu o va iubi cu adevărat. Indiferent ce a făcut sau unde s-a mutat, oamenii o vor iubi pe Doris doar pentru banii ei.

„Buck” Duke a fost fondatorul Companiei Americane de Tutun. La doi ani după ce a pronunțat acea oribilă pentru fiica sa, Buck a murit. A murit la 10 octombrie 1925 la vârsta de 68 de ani. Doris avea 12 ani. Mai avea o lună până va împlini vârsta de 13 ani.

La moartea lui Buck, Doris a moștenit un fond fiduciar de 100 de milioane de dolari. Această moștenire a făcut-o instantaneu pe Doris a doua persoană cu cea mai bogată lume. Avea 12 ani. Singura persoană de pe planetă cu o avere mai mare era John D. Rockefeller. Avea 86 de ani.

Mass-media i-a dat în curând lui Dorris o poreclă care i-a rămas pe viață:

„Cea mai bogată fată din lume”

Moștenirea ei nu s-a oprit cu cei 100 de milioane de dolari. În 1962, Doris a moștenit încă 250 de milioane de dolari după moartea mamei sale Nanaline. În total, Doris a valorat echivalentul a 3 miliarde de dolari înainte de 40 de ani.

Cu toate că era urmărită peste tot de reporteri și pretendenți, „cea mai bogată fată din lume” a reușit totuși să ducă o viață vibrantă, sălbatică. În bine sau în rău, Doris și-a petrecut o viață încercând să infirme predicția tatălui ei despre dragoste și bani.

Căsătoriile și afacerile

Doris s-a căsătorit de două ori. În 1935, s-a căsătorit cu un alpinist social care a săpat aur, pe nume James Cromwell. Cromwell va folosi curând banii soției sale pentru a finanța o cursă nereușită pentru Senatul SUA.

În timp ce erau căsătoriți, Doris a rămas însărcinată. Ea le-a mărturisit în secret prietenilor că Cromwell nu era tatăl. Copilul a fost de fapt produsul unei aventuri pe care a avut-o în timpul unei călătorii cu trenul. „Nu mai era nimic de făcut”, i-a spus ea unui prieten. O fiică, Arden, s-a născut prematur și a trăit doar 24 de ore. Doris și James Cromwell au divorțat în 1943.

În 1945, în timp ce vizita Roma, Doris i-a mărturisit unui prieten:

„Toți acei bani sunt uneori o problemă. Se întâmplă de fiecare dată. După ce am ieșit de câteva ori cu un bărbat, el începe să-mi spună cât de mult mă iubește. Dar de unde să știu dacă chiar vrea să spună asta? pot fi vreodată sigură? “

S-a căsătorit din nou în 1947 cu un diplomat din Republica Dominicană pe nume Porfirio Rubirosa. A existat un mic obstacol înainte de a se căsători. Porfirio era deja căsătorit. Potrivit surselor, Doris era atât de îndrăgostită, încât i-a oferit soției lui Porfirio 1 milion de dolari pentru a divorța de el repede. Oferta a fost acceptată. Asta ar fi fost ca și când i s-ar oferi 12 milioane de dolari astăzi.

Din păcate, chiar și după o mită de 1 milion de dolari, această căsătorie a durat doar un an.

Doris nu s-a mai căsătorit niciodată după ce a doua căsătorie a eșuat. Nu a avut niciodată copii. Dar ea a avut relații personale profunde, cu doi oameni, care ar schimba cursul vieții lor:

Chandi Heffner

În 1984, Doris a întâlnit o femeie pe nume Chandi Heffner în Hawaii. Cele două femei au dezvoltat o legătură profundă aproape instantaneu.

Din anumite motive, Doris a ajuns să creadă că Chandi a fost reîncarnarea fiicei sale Arden. Cele două femei au călătorit împreună prin lume bucurându-se de bogăția lui Doris. Au petrecut timp în Rusia, au mers în România pentru tratamentul „fântâna tineretului”, au cumpărat un Boeing 737 de 25 de milioane de dolari și au adoptat două cămile după ce Doris a aflat că sunt o specie pe cale de dispariție. Chandi a condus personalul lui Doris și a consiliat-o în probleme financiare. Au fost nedespărțit și au călătorit între imensa fermă din Doris din New Jersey, proprietatea ei din Newport, Rhode Island și „Shangri-La”, proprietatea sa palatială din Oahu, Hawaii.

Dar ceva s-a schimbat și Doris a eliminat-o pe Chandi din viața și testamentul ei în 1991.

Bernard Lafferty

În mod ironic, Chandi a fost cea care a adus în viața lor cealaltă relație semnificativă din anii de vârstă a lui Doris, când l-a recomandat pe Bernard Lafferty ca majordom. Bernard lucrase anterior pentru sora lui Chandi, Charlene, care se căsătorise recent cu miliardarul Nelson Peltz. Bernard era irlandez și orfan care a emigrat în SUA când avea 35 de ani. Doris l-a angajat ca majordom în 1987. El s-a îndrăgit de Doris și a devenit cel mai apropiat confident și însoțitor constant al ei.

Doris Duke a murit la 28 octombrie 1993, la vârsta de 80 de ani. La moartea sa, Bernard a fost pus la conducerea proprietății.

La momentul morții sale, Doris avea o valoare netă totală de 5,3 miliarde de dolari. Aceasta a inclus numerarul și investițiile ei, casele din New Jersey, Hawaii, Rhode Island și Beverly Hills, bijuteriile și colecția sa de artă, care pe lângă participațiile sale din Asia de Sud-Est și Islamică, au inclus lucrări de Picasso, Monet, Van Gogh, și Rembrandt. Avea o colecție de vinuri rare – peste 2.000 de sticle evaluate la peste 5 milioane de dolari.

Conform termenilor testamentului ei, marea majoritate a averii lui Doris a mers la caritate. Astăzi, Fundația de caritate Doris Duke controlează active în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari. Fundația a dat deja 1,84 miliarde de dolari în cei aproximativ 30 de ani de existență.

Lui Chandi i-au rămas 0 dolari

Chandi a dat în judecată moșia susținând că i se datorează o sumă mare de bani ca fiică legală a lui Doris. În mod uimitor, un juriu a fost de acord. Chandi a primit 65 de milioane de dolari în 1995. Astăzi, Chandi trăiește pe o fermă pe care Doris a cumpărat-o în Hawaii. Bernard a murit în 1996 în urma unui atac de cord în somn, în casa sa Bel-Air, de 2,1 milioane de dolari.

 

 

 

 

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 18:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Iul. 2021, 18:17 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Astăzi, 27 iulie 2021, în cadrul unui atelier de lucru, cu participarea experților din domeniu și a reprezentanților instituțiilor financiare s-a discutat un nou mecanism de garantare a portofoliilor de credite. Astfel, în viitorul apropiat pe piața financiară a Republicii Moldova va apărea un nou instrument financiar – “garanții de portofoliu”, destinat întreprinderilor mici și mijlocii. Noul mecanism a fost propus de specialiștii ODIMM.

Implementarea acestui mecanism va stimula majorarea plafonului de garanții cu minim 1 miliard lei, care va fi asimilat de către instituțiile financiar-bancare într-o perioadă de maxim 2 ani. Astfel, creditele solicitate de ÎMM-uri de la băncile comercile vor conține garanția inclusă în produsul de credit, scutind antreprenorii de la depunerea cererilor de garantare și de la plata comisioanelor.

Noul mecanism de garantare a creditelor a fost elaborat de specialiștii ODIMM. La rândul lor, aceștia au fost ghidați de către o companie germană specializată în domeniul garanțiilor pentru credite, cu susținerea financiară a Fondului European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) prin intermediul Finance in Motion.

Directorul general ODIMM, Iulia Costin a  subliniat că prin această inițiativă inovativă, mecanismul de garantare utilizat de Fondul de Garantare a Creditelor va trece la un nou nivel de dezvoltare.

„Relațiile construite de-a lungul anilor cu instituțiile bancare din țară în implementarea programelor și instrumentelor de suport, ne permit să afirmăm că sectorul este gata pentru un asemenea mecanism. În perioada ultimilor ani am fost martorii schimbărilor majore în domeniul bancar, care în final a devenit mai prudent, mai sigur, mai transparent, dar, în același timp, este deschis pentru instrumente noi și orientat spre cerințele clienților săi. Totodată, apreciem susținerea Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale, EFSE și a Finance in Motion în procesul de elaborare a acestui mecanism, care reprezintă etapa firească de dezvoltarea a unui fond de garantare într-o economie de piață”.

Reprezentanții instituțiilor financiare, prezenți la eveniment, au salutat inițiativa ODIMM, arătându-și deschiderea pentru continuarea relațiilor de parteneriat și consolidarea eforturilor privind sporirea accesului la finanțare a ÎMM-lor.

Noul mecanism este elaborat în contextul creșterii solicitărilor față de garanțiile individuale oferite de Fondul de Garantare a Creditelor ODIMM.

În anul 2021, volumul cererilor din partea agenților economici privind acordarea garanțiilor de stat este de 10 ori mai mare față de perioada similară a anului precedent, fapt ce denotă atractivitatea și necesitatea acestui instrument pe piața creditară. Astfel, pe parcursul acestui an, ODIMM a emis 282 garanții financiare noi în valoare de 231,9 milioane lei, care au permis debursarea creditelor în sumă de 592 milioane lei, iar valoarea proiectelor investiționale aferente acestor tranzacții fiind de 678 milioane lei.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală