În această toamnă vor fi depozitate mai puține mere. Recolta este modestă

06 Oct. 2022, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Oct. 2022, 17:25 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Experții Universității Agrare din Moldova estimează că în această toamnă, agricultorii și comercianții vor reduce de circa două ori cantitatea de mere pentru depozitarea pe termen lung. În anii precedenți, depozitele de fructe din țară primeau cel puțin 200.000 de tone, scrie noi.md cu referire la Liktv.org.

Experții mai consideră că, în condițiile meteorologice și economice ale anului 2022, o resursă de marfă pentru piața proaspătă, chiar și 100.000 de tone de mere, va fi un rezultat bun. Deoarece, în opinia lor, producția brută efectivă de mere din Moldova în acest an este puțin probabil să depășească 420-430.000 de tone. Aceasta este una dintre cele mai modeste prognoze.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Asociația Moldova Fruct au estimat pentru acest an o recoltă de mere de maximum 480.000 de tone. În anul 2021, conform statisticilor, în țară au fost produse 660.000 de tone de mere. Sursa citată mai scrie că vremea de la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie are, de asemenea, un efect ambiguu asupra recoltei.

Pe de o parte, datorită alternanței zilelor ploioase și însorite, precum și a fluctuațiilor dintre temperaturile aerului din timpul zilei și nopții, soiurile de mere roșii târzii au avut șansa de a obține o culoare bună. Pe de altă parte, umiditatea crescută în perioada premergătoare recoltării nu contribuie la o păstrare pe termen lung. Astfel, proprietarii de depozite pot fi mai stricți în ceea ce privește procesul de acceptare a merelor pentru depozitare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău