În așteptarea SMS-ului „magic” pentru compensații

30 Nov. 2022, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Nov. 2022, 16:39 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile au anunțat că astăzi cetățenii care s-au înregistrat pe platforma COMPENSAȚII.GOV.MD urmează să fie anunțați despre nivelul de vulnerabilitate energetică pentru a primi compensații a căldură, gaz și energie electrică.

La ora redactării știrii (16:34), cei care au solicitat compensații nu au primit niciun sms, și nici prin e-mail nu au fost anunțați despre categoria de vulnerabilitate din care fac parte.

Redacția REALITATEA.MD a sunat la Centrul de asistență de la COMPENSATII.GOV.MD pentru a afla cauza întârzierilor, dar operatorul a declarat că nu cunoaște nimic și că nu a primit informații oficiale despre faptul că vor fi expediate SMS.

Purtătorul de cuvânt al ministerului Muncii, Diana Blanaru, a delcarat pentru REALITATEA.MD că procesul este gestionat de operatorii de telefonie mobilă și poate dura mai mult timp. Totodată, Blanaru a spus că informațiile vor apărea în Cabinetul personal al fiecărui consumator înregistrat pe site-ul COMPENSATII.GOV.MD.

Moldovenii vor primi compensații în funcție de gradul de vulnerabilitate: foarte ridicată, ridicată, medie și scăzută. Potrivit Guvernului, volumul maxim compensat de gaz este 180 metri cubi, de energie termică – 1,5 gigacalorii. De asemenea, pentru cei din categoria de vulnerabilitate foarte ridicată și ridicată se vor oferi compensații la energia electrică în limita unui plafon de 75 kilowatt per oră.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău