În ciuda sancțiunilor, America încă e dependentă de Rusia: Putin vinde o resursă cheie de 1 miliard de dolari în SUA

13 Mai 2023, 05:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Mai 2023, 05:39 // Actual //  bani.md

Statele Unite și alte națiuni occidentale s-au grăbit să sancționeze Rusia după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei în 24 februarie 2022. Cu toate astea, în prezent Putin încă vinde combustibil nuclear în SUA, o resursă cheie, de aproape 1 miliard de dolari.

Aliații occidentali și-au unit forțele pentru a sancționa resursele provenite din Rusia precum petrolul și gazul, pentru a priva Kremlinul de câștiguri financiare pe fondul canalizării banilor în războiul său împotriva Ucrainei, potrivit Newsweek.

Companiile internaționale cu afaceri în Rusia s-au grăbit și ele să plece, dăunând și mai mult economiei ruse, dar Moscova încă menține o înțelegere fermă cu un grup de mai multe țări, care își doresc ceva esențial: combustibilul nuclear. Să spunem că și în UE există 5 țări care au importat combustibil nuclear din Rusia (Bulgaria, Cehia, Finlanda, Ungaria, Slovacia), pentru cele 18 reactoare construite de Moscova.

Energia nucleară, care generează energie printr-un proces de scindare a atomilor de uraniu, a scăpat de sancțiuni după mai mult de un an de război. Îmbogățirea uraniului este un proces extrem de specializat, care poate fi realizat doar în anumite țări, precum Rusia. Rusia are unele dintre cele mai mari provizii de uraniu din lume și excelează, de asemenea, în procesul necesar de transformare a acestuia în uraniu îmbogățit.
Gaseste cat mai repede solutia pentru backlink-uri: Moz, ahrefs sau SEOScore
Uzinele comerciale de transformare a uraniului funcționează în Rusia, Canada, China și Franța, Rusia având cea mai mare infrastructură necesară pentru conversie.

Din această cauză, Rosatom State Nuclear Energy Corporation — colecția de furnizori nucleari a Rusiei — furnizează un sfert din combustibilul nuclear al SUA, iar Statele Unite continuă să plătească pentru resursă, cheltuind un miliard de dolari anul trecut.
Schimbul de combustibil nuclear pentru bani este o derivație a Programului Megatoni în Megawați din 1993 stabilit între SUA și Rusia, care a redus posesia Rusiei de combustibil nuclear prin conversia a 500 de tone metrice de uraniu pentru arme în 15.000 de tone de uraniu slab îmbogățit, care a fost apoi vândut în SUA pentru utilizare ca combustibil nuclear.

Programul a redus capacitatea de arme rusești cu peste 20.000 de focoase nucleare și a furnizat Statelor Unite combustibilul atât de necesar, care ar putea oferi o formă de energie mai ieftină și mai curată.

Combustibilul nuclear se confruntă cu o renaștere pe măsură ce lumea se luptă cu efectele și preocupările crescute ale schimbărilor climatice. Energia nucleară are emisii zero și este a doua cea mai mare sursă de electricitate cu emisii scăzute de carbon din lume, după hidroenergie, potrivit unui site web al Biroului pentru Energie Nucleară din SUA.

În martie 2023, primul reactor nuclear din SUA din ultimii șapte ani a început reacții nucleare în Georgia. CNBC a raportat că, inclusiv noul reactor, există 93 de reactoare în Statele Unite care furnizează o cincime din energia națiunii. Un sfert din resursele nucleare necesare pentru a alimenta această energie provine din Rosatom.

Companiile americane plătesc foarte mult pentru resursele necesare pentru a-și alimenta reactoarele, ceea ce înseamnă că finanțează atât Rusia, cât și Ucraina în timpul războiului. Cu toate acestea, cele 113 miliarde de dolari, sprijinul Congresului acordat Ucrainei prin intermediul ajutorului militar, guvernamental și umanitar a depășit cu mult miliardul de dolari cheltuit de companiile americane pentru combustibilul nuclear al Rosatom în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Iul. 2025, 17:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Iul. 2025, 17:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Televiziunea RTVI, asociată cu influentul șef al complexului militar-industrial rus „Rosteh”, Serghei Cemezov, a lansat oficial transmisiunile în Mali prin rețeaua principalului operator local, Malivision. Canalul a fost inclus în pachetul de bază al televiziunii digitale terestre (DTT), cu un potențial de audiență estimat la 3 milioane de telespectatori.

Directorul global de distribuție RTVI, Andrei Popov, a declarat că extinderea în Mali întărește poziția postului în Africa și deschide noi oportunități de creștere: „Plănuim extinderea colaborării cu operatori locali din regiune.” CEO-ul grupului media, Dmitri Surianinov, a adăugat că RTVI este prezent, din 2022, în 64 de țări și teritorii africane, cu programe destinate publicului vorbitor de limbă rusă.

RTVI este considerat un canal cu legături strânse cu Serghei Cemezov, directorul general al „Rosteh”, cel mai mare producător de armament din Rusia și vechi prieten al președintelui Vladimir Putin, cu care a împărțit apartamentul și serviciul în perioada sovietică la Dresda, în cadrul KGB.

Deși oficial postul a fost relansat în 2017 cu sprijinul unor investitori independenți, jurnaliștii de la Proiect au documentat implicarea directă sau indirectă a lui Cemezov prin intermediul unor persoane și companii paravan, precum Brenrose Limited – o firmă britanică condusă de angajați din structurile „Rosteh”.

Oficial, actualul proprietar RTVI este Mikael Israyelian, un restaurator american de origine armeană, fără experiență anterioară în media sau afaceri în Rusia. Surse apropiate susțin că acesta ar fi acționat „în numele altcuiva”.

Un fost oficial rus, apropiat de Cemezov, a declarat pentru Proiect că postul RTVI a fost tolerat de Kremlin ca o „vitrină liberală”, menită să ofere iluzia libertății presei. „Dar în esență, Cemezov rămâne un om al serviciilor, fiecare pas îl coordonează cu Putin”, a afirmat acesta. „Rosteh” a negat oficial orice implicare în activitatea RTVI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO