În ciuda sancțiunilor, America încă e dependentă de Rusia: Putin vinde o resursă cheie de 1 miliard de dolari în SUA

13 Mai 2023, 05:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Mai 2023, 05:39 // Actual //  bani.md

Statele Unite și alte națiuni occidentale s-au grăbit să sancționeze Rusia după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei în 24 februarie 2022. Cu toate astea, în prezent Putin încă vinde combustibil nuclear în SUA, o resursă cheie, de aproape 1 miliard de dolari.

Aliații occidentali și-au unit forțele pentru a sancționa resursele provenite din Rusia precum petrolul și gazul, pentru a priva Kremlinul de câștiguri financiare pe fondul canalizării banilor în războiul său împotriva Ucrainei, potrivit Newsweek.

Companiile internaționale cu afaceri în Rusia s-au grăbit și ele să plece, dăunând și mai mult economiei ruse, dar Moscova încă menține o înțelegere fermă cu un grup de mai multe țări, care își doresc ceva esențial: combustibilul nuclear. Să spunem că și în UE există 5 țări care au importat combustibil nuclear din Rusia (Bulgaria, Cehia, Finlanda, Ungaria, Slovacia), pentru cele 18 reactoare construite de Moscova.

Energia nucleară, care generează energie printr-un proces de scindare a atomilor de uraniu, a scăpat de sancțiuni după mai mult de un an de război. Îmbogățirea uraniului este un proces extrem de specializat, care poate fi realizat doar în anumite țări, precum Rusia. Rusia are unele dintre cele mai mari provizii de uraniu din lume și excelează, de asemenea, în procesul necesar de transformare a acestuia în uraniu îmbogățit.
Gaseste cat mai repede solutia pentru backlink-uri: Moz, ahrefs sau SEOScore
Uzinele comerciale de transformare a uraniului funcționează în Rusia, Canada, China și Franța, Rusia având cea mai mare infrastructură necesară pentru conversie.

Din această cauză, Rosatom State Nuclear Energy Corporation — colecția de furnizori nucleari a Rusiei — furnizează un sfert din combustibilul nuclear al SUA, iar Statele Unite continuă să plătească pentru resursă, cheltuind un miliard de dolari anul trecut.
Schimbul de combustibil nuclear pentru bani este o derivație a Programului Megatoni în Megawați din 1993 stabilit între SUA și Rusia, care a redus posesia Rusiei de combustibil nuclear prin conversia a 500 de tone metrice de uraniu pentru arme în 15.000 de tone de uraniu slab îmbogățit, care a fost apoi vândut în SUA pentru utilizare ca combustibil nuclear.

Programul a redus capacitatea de arme rusești cu peste 20.000 de focoase nucleare și a furnizat Statelor Unite combustibilul atât de necesar, care ar putea oferi o formă de energie mai ieftină și mai curată.

Combustibilul nuclear se confruntă cu o renaștere pe măsură ce lumea se luptă cu efectele și preocupările crescute ale schimbărilor climatice. Energia nucleară are emisii zero și este a doua cea mai mare sursă de electricitate cu emisii scăzute de carbon din lume, după hidroenergie, potrivit unui site web al Biroului pentru Energie Nucleară din SUA.

În martie 2023, primul reactor nuclear din SUA din ultimii șapte ani a început reacții nucleare în Georgia. CNBC a raportat că, inclusiv noul reactor, există 93 de reactoare în Statele Unite care furnizează o cincime din energia națiunii. Un sfert din resursele nucleare necesare pentru a alimenta această energie provine din Rosatom.

Companiile americane plătesc foarte mult pentru resursele necesare pentru a-și alimenta reactoarele, ceea ce înseamnă că finanțează atât Rusia, cât și Ucraina în timpul războiului. Cu toate acestea, cele 113 miliarde de dolari, sprijinul Congresului acordat Ucrainei prin intermediul ajutorului militar, guvernamental și umanitar a depășit cu mult miliardul de dolari cheltuit de companiile americane pentru combustibilul nuclear al Rosatom în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ