În UE au ajuns anul trecut cu 40% mai multe mașini noi din China decât în 2022

08 Mart. 2024, 17:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mart. 2024, 17:28 // Actual //  Lupu Eduard

​Anul trecut a fost cel mai bun de până acum pentru mașinile chinezești în UE, totalul fiind de peste 670.000 de autoturisme noi aduse din China. Datele ACEA arată că valoarea importurilor de mașini noi din China a trecut de 12,8 miliarde euro anul trecut.

Importurile de mașini noi în UE au crescut anul trecut cu 24%, spre 3,34 milioane, iar o cincime dintre aceste mașini au fost aduse din China. Mai exact, 676.000 de mașini noi au fost importate din China, față de 484.000 în 2022, arată datele ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Automobile).

Cifra include și mașini ale unor mărci europene ce asamblează în China, dar cele mai multe aparțin unor mărci chinezești precum MG, BYD sau Great Wall, BAIC, Nio sau DFSK.

În UE au ajuns peste 514.000 de mașini din Turcia, 447.000 din Japonia, 430.000 din Coreea de Sud și 382.000 din Maroc (unde se produc mai multe modele Dacia, la Tanger și Casablanca).

Uniunea Europeană a trimis anul trecut la export peste 4,7 milioane de mașini, cu jumătate de milion mai multe decât în 2022.

Țările din UE caută soluții de a limita importurile auto din China, pe motiv că în țara asiatică mașinile sunt produse la costuri anormal de mici, fiindcă statul chinez subvenționează cu miliarde de dolari producția auto. Mulți au protestat și pentru că beneficiază multe modele „made in China” de subvențiile acordate de guvernele europene cumpărătorilor de mașini electrice.

În UE nu ar fi posibilă producția de mașini electrice la costuri așa de mici precum în China, unde sunt și modele full-electrice la sub 12.000 de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău