Încălcări la „împărțitul banilor”. Carențele depistate de CCRM la FISM în procesul de modernizare a școlilor

08 Dec. 2021, 15:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
08 Dec. 2021, 15:30 // Actual //  MD Bani

Cheltuielile neconforme privind retribuirea unor angajați în cadrul proiectului și incertitudinile privind mărimea retribuției achitate consultanților sau membrilor echipei Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM) implicați în realizarea acestuia sunt câteva din constatările făcute de către deputați, în urma examinării rezultatelor auditului Curții de Conturi (CCRM) asupra rapoartelor financiare ale proiectului „Reforma învățământului în Moldova”, încheiate la 31 decembrie 2020 și examinat în ședință astăzi, 8 decembrie, de către Comisia de control al finanțelor publice, scrie Realitatea.md.

Deputații Comisiei le-au reproșat responsabililor asupra proiectului că, banii utilizați în implementarea prevederilor programului vor fi rambursați de către cetățenii țării, în urma împrumutului contractat, fapt pentru care gestionarea resurselor financiare trebuie executată fără abateri.

Comisia a cerut factorilor responsabili implicați în realizarea proiectului și în valorificarea resurselor să întreprindă toate măsurile în vederea implementării integrale a recomandărilor Curții de Conturi, în contextul în care, deși în 2020 Curtea de Conturi a înaintat recomandări de îmbunătățire a proiectului, acestea au fost până în prezent îndeplinite în proporție de 70 la sută.

În opinia reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării, scopul major al proiectului este atins indiferent de abaterile care au fost admise. Aceștia spun că, până în prezent 23 de școli au fost renovate în cadrul proiectului.

Precizăm că, proiectul „Reforma învățământului în Moldova” este finanțat de Banca Mondială. Potrivit datelor raportate, din suma totală prevăzută pentru implementarea proiectului de 50 de milioane de dolari, la situația din 31 decembrie 2020 au fost debursate mijloace financiare în valoare de 36 de milioane de dolari (72%). Nivelul de executare a cheltuielilor constituia, la finele anului trecut, 66 la sută.

Realitatea Live

30 Iun. 2025, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iun. 2025, 15:29 // Actual //  bani.md

La data de 27 iunie, a avut loc Adunarea Generală Anuală a Acționarilor Victoriabank. În cadrul ședinței desfășurate la Chișinău, au fost examinate rezultatele financiare ale băncii pentru anul 2024 și a fost aprobat raportul Consiliului de Administrație. De asemenea, cu votul majorității acționarilor a fost luată decizia de distribuire a dividendelor în sumă de peste 292 de milioane de lei către acționari, în urma performanței financiare înregistrate anul precedent.

Valoarea dividendelor aprobate per acțiune este de 11,68 lei. Plata acestora va fi efectuată integral în mijloace bănești, în termen de cel mult trei luni de la data aprobării deciziei.

2024 a fost un an financiar foarte bun, cu un profit solid la nivel de grup și creșteri pe toate liniile de business. Ne bucurăm că aceste rezultate ne-au oferit posibilitatea să recompensăm echitabil acționarii prin distribuirea dividendelor pentru al doilea an consecutiv. Privim înainte cu încredere să consolidăm ceea ce am construit și să continuăm să creștem, cu obiective clare și o viziune pe termen lung”, declară Levon Khanikyan, Președintele Comitetului de Direcție al Victoriabank.

Tot în cadrul AGA, acționarii au aprobat și o serie de măsuri importante pentru consolidarea cadrului de guvernanță corporativă, inclusiv reconfirmarea auditorului extern, actualizarea regulamentelor interne și a Statutului băncii.

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având un portofoliu total al activelor de peste 26 de miliarde de lei. Cu o rețea de 63 de unități și 1150 de angajați, banca oferă servicii și produse pentru 330.000 de clienți. Victoriabank susține economia locală, inovația și dezvoltarea durabilă. În martie 2025, Victoriabank a fuzionat cu BCR Chișinău, în urma unei achiziții care a marcat o premieră pe piața din Republica Moldova: o bancă locală a achiziționat integral o altă instituție bancară din țară. Iar în aprilie 2025, Victoriabank a anunțat semnarea acordului privind intenția de achiziționare a 100% din Microinvest, liderul sectorului financiar non-bancar din Republica Moldova.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO