Fostul rege al Spaniei, acuzat de hărțuirea amantei! Cum arată femeia de afaceri care l-a dat în judecată pe rege

08 Dec. 2021, 13:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2021, 13:06 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos I a invocat, în justiţia britanică, dreptul la imunitate pe care i-l conferă statutul de membru al familiei regale, în contextul în care Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, o fostă parteneră, l-a dat în judecată cu privire la hărţuire, relatează AFP, citat de ziare.com.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, o femeie de afaceri daneză, vrea să-l dea în judecată la Înalta Curte din Londra, cu scopul de a obţine despăgubiri, cu privire la presupuse fapte de hărţuire.

Juan Carlos I, care a abdicat în iunie 2014 în favoarea fiului său Felipe al VI-lea, a anunţat în cursul unei prime audieri, luni, că are ”dreptul la imunitate în tribunalele englezeşti, în calitatea sa de membru superior al familiei regale spaniole”.

Potrivit unor documente prezentate de către avocaţi, Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn a întreţinut o ”relaţie romantică intimă” cu fostul monarh, în perioada 2004-2009.

După ce s-au despărţit, ei ar fi rămas prieteni o vreme, după care Juan Carlos a încercat să reia această relaţie.

Atunci când această femeie de afaceri daneză şi-a ”exprimat în mod clar refuzul”, fostul rege, în prezent în vârstă de 83 de ani, a adoptat un ”comportament care ţine de hărţuire”, afirmă ea, acuzându-l de faptul că a ”organizat” o serie de fapte răuvoitoare, care i-au cauzat ”suferinţă şi anxietate”.

Un ”asociat” al lui Juan Carlos ar fi fost, astfel, ”ameninţător” cu ea şi cu copiii săi, în cursul unei întâlniri, la Londra, în 2012, programată potrivit lui Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, ”să corespundă unor spargeri în apartamentele sale de la Monaco şi Villars, în Elveţia”.

În aceste spargeri ale domiciliilor sale, o carte despre moartea prinţesei Diana a fost lăsată în mod ostentativ pe o masă.

În seara în care Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn a descoperit-o, ea declară că a primit un telefon de la un necunoscut care i-a spus în spaniolă că ”există multe tuneluri între Monaco şi Nisa”, în sud-estul Franţei.

Avocaţii săi au prezentat Curţii în mod detaliat numeroase activităţi răuvoitoare – pătrunderi pe prorietatea sa din Anglia, incendii în dispozitive de siguranţă, spargerea ferestrei unui dormitor în toiul nopţii -, despre care afrmă că au fost ordonate de către Juan Carlos.

Fostul monarh ”respinge acuzaţiile formulate împotriva sa”, a declarat avocatul său Daniel Bethlehem, care subliniază că, în virtutea legii spaniole privind imunitatea de stat din 1978, Juan Carlos nu poate fi judecat de un tribunal englezesc, ci numai de Curtea Supremă spaniolă.

Avocatul lui Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn apreciază că fostul suveran nu mai dispune de acest drept, după ce a abdicat.

O audiere preliminară în vederea examinării acestei eventuale imunităţi urmează să se încheie marţi.

Judecătorul urmează să ia o decizie la o dată ulterioară.

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 12:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 12:33 // Actual //  Lupu Eduard

Scandalul iscat de o anchetă jurnalistică, care-l vizează pe președintele Comisiei de Evaluare Extraordinară, Herman von Hebel, nu se referă la integritate, ci la credibilitate. Este limpede că eșecurile sale manageriale din cariera sa în Olanda nu denotă lipsa de integritate, ci mai degrabă vorbesc despre profesionalismul domniei sale, susține, într-o postare pe Facebook, fostul judecător la Curtea Constituțională, Alexandru Tănase

„Indiferent de aceste detalii, succesul reformelor din justiție este în cea mai mare parte bazat pe percepții și nu pe realități. Încrederea publică în procedura de evaluare extraordinară (cunoscută sub numele de vetting) este subțiere ca o lamă de ras Gillette. După câteva situații delicate, când pentru unele persoane apropiate puterii „filtele vetingului” au devenit mai transparente decât sticla de Murano, în timp ce alții erau invitați să aducă mostre de ADN-ul cailor care au arat ogorul bunicilor pe timpul lui Brejnev, orice turbulență nu poate decât să compromită și mai tare credibilitatea acestui proces”, mai spune Tănase.

Potrivit lui, în astfel de circumstanțe, zâmbetul disprețuitor al domnului von Hebel în fața unei întrebări firești, dacă va demisiona sau nu, nu face decât să submineze și mai mult credibilitatea atât a procedurii de evaluare extraordinară, cât și a actualei puteri politice.

„Este evident că domnia sa nu va demisiona voluntar din această funcție. Zâmbetul său plin de dispreț (pentru a nu-l numi batjocoritor) și autosuficiența cu care a reacționat la o întrebare legitimă a unui jurnalist vorbesc de la sine despre atitudinile sale. Un misionar european, venit în junglă pentru a civiliza triburile sălbatice, nu este obligat să manifeste respect pentru aborigeni, cu atât mai mult, nu este obligat să demisioneze din cauza frământărilor morale ale junglei. Mai mult decât atât, având în vedere că doi-trei ani de „civilizare a aborigenilor” îi pot rotunji considerabil conturile domnului misionar, șansele de demisie benevolă sunt aproape inexistente”, a punctat fostul judecător.

El spune că, în cariera sa profesională a interacționat cu diverse experți europeni.„ Am lucrat ani în șir cot la cot cu unii din ei în același birou. Acest lucru îmi permite să „citesc” cât se poate de clar reacțiile lor. O astfel de reacție, altfel decât o manifestare de dispreț și un sentiment de superioritate, nu poate fi calificată. Cu certitudine, în Europa, niciun funcționar din justiție nu ar risca să „răspundă” astfel unui jurnalist care îi cere explicații absolut normale referitoare la trecutul său profesional”.

În concluzie, Alexandru Tănase spune că, partea cea mai tristă este că factura va fi plătită de actuala putere politică și nu de domnul Herman von Hebel. Pentru cetățeanul obișnuit, nu există diferență între un expert din cadrul unei comisii guvernamentale și conducerea politică actuală. Alegătorul,  atunci când își va exprima opțiunile la urna de vot, va sancționa pentru acest zâmbet plin de dispreț actuala putere politică și nu pe domnul Herman von Hebel. Cu cât mai repede se va înțelege acest lucru, cu atât mai bine.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău