Industria petrolieră, pe marginea prăpastiei! Are nevoie de 14 miliarde de dolari

09 Oct. 2023, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Oct. 2023, 17:33 // Actual //  bani.md

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a avertizat luni că industria petrolieră mondială va avea nevoie de investiţii de 14.000 miliarde de dolari până în 2045 şi că o eventuală lipsă a acestor fluxuri de capital poate „crea haos” pe piaţă, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Este vital să se facă aceste investiţii”, a subliniat secretarul general al OPEC, kuweitianul Haitham Al Ghais, într-un document prezentat luni la Riad.

Acest punct de vedere, care va fi susţinut probabil la următoarea reuniune privind clima (COP28) nu doar de grupul celor 13 state producătoare, ci şi de o mare parte a industriei petroliere mondiale, este în clară contradicţie cu poziţia Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), care consideră că nu este necesar să fie impulsionate noi proiecte pentru extracţia de petrol.

„Apelurile de a opri investiţiile în noi proiecte petroliere sunt greşite şi pot provoca un haos energetic şi economic”, a avertizat Al Ghais în raportul anual „Perspective ale Pieţei Petroliere mondiale 2023″ (WOO 2023).

Potrivit documentului, nevoile de investiţii în sector sunt estimate la un total de 14.000 miliarde dolari sau circa 610 miliarde dolari anual, în medie, în intervalul până în 2045.

Cea mai mare parte din această sumă, respectiv 11.100 miliarde de dolari – sau o medie anuală de 480 miliarde dolari – va fi necesară pentru sectorul upstream, adică pentru explorare, descoperiri şi producţie de petrol. Restul va fi necesar pentru transport şi distribuţie, a precizat OPEC.

Calculele se bazează pe estimările conform cărora cererea de petrol nu va înceta să se majoreze cel puţin până în 2045, când va totaliza circa 106 milioane barili pe zi, cu circa şase milioane barili pe zi mai mult decât în prezent.

În pofida faptului că estimează o dezvoltare considerabilă a surselor de energie regenerabilă, raportul preconizează că petrolul va continua să fie sursa numărul unu în mixul energetic la nivel mondial, cu un procent de circa 30% spre mijlocul secolului.

OPEC admite însă că, în afară de satisfacerea nevoilor energetice, “este, de asemenea, necesar să fie reduse în continuare emisiile” de gaze cu efect de seră.

Însă, inclusiv într-un scenariu alternativ care va conduce la o mai mare diminuare a dioxidului de carbon emis de sectorul energetic, organizaţia pariază în special pe tehnologiile costisitoare de captare a carbonului.

„Captarea, utilizarea şi stocarea carbonului”, printre alte tehnologii, „vor trebui să joace un rol cheie în viitor”, a semnalat secretarul general al OPEC.

În schimb, IEA estimează că este posibil ca la nivel global consumul de combustibili fosili să atingă un vârf înainte de 2030, după care va începe să scadă în mod constant.

În acest sens, agenţia promovează „o foaie de parcurs” care include triplarea investiţiilor în energie regenerabilă (eoliană şi solară), dublarea eficienţei energetice, retragerea subvenţiilor pentru combustibilii fosili şi reducerea investiţiilor în petrol în cazul instalaţiilor existente şi a proiectelor deja aprobate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 09:02 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.

Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.

În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.

Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.

Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO