Prețurile medii de consum în luna ianuarie 2024 au înregistrat o creștere de 4,6% în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent. Această creștere vine după o majorare semnificativă de 27,3% în luna ianuarie 2023 comparativ cu aceeași lună din 2022, arată datele Biroului Național de Statistică.
Potrivit datelor, creșterea prețurilor a fost resimțită în toate domeniile, cu alimentele în fruntea scumpirilor. Prețurile la fructe au crescut cu 11,6%, iar cele la legume au înregistrat o majorare de 11%. În contrast, uleiul vegetal a înregistrat cea mai mare scădere, cu 20,5%, urmat de zahăr, care s-a ieftinit cu 5,5%.
În categoria mărfurilor nealimentare, încălțămintea a înregistrat cea mai mare creștere, cu 10%, urmată de confecții, care s-au scumpit cu 5,8%. În schimb, carburanții au înregistrat o scădere de 2,2%.
În ceea ce privește serviciile, transportul de pasageri a fost cel mai afectat de creșterea prețurilor, cu o majorare de 21%, urmat de serviciile de apă și canalizare, care au crescut cu 18,4%. În același timp, gazul natural și energia electrică s-au ieftinit semnificativ, cu 21%, respectiv 14%.
Aceste date ridică îngrijorări cu privire la impactul asupra puterii de cumpărare a populației și necesitatea unor măsuri de protecție socială și economice pentru a amortiza efectele inflației asupra consumatorilor.
„Rata anuală a inflației va oscila neesențial în jurul țintei de 5,0 la sută, rămânând în intervalul de variație de ±1,5 puncte procentuale în următoarele opt trimestre. Dinamica se va datora, în mare parte, tuturor componentelor. Cererea agregată va fi dezinflaționistă pe întreaga perioadă de prognoză din cauza cererii externe slabe, finanțării reduse a consumului și a condițiilor monetare restrictive. Recolta bogată din 2023 și impulsul fiscal pozitiv, începând cu trimestrul II 2025, vor atenua descreșterea cererii agregate”, se arată în estimările Băncii Naționale a Moldovei.