Inna Barisnicova, președinta Asociației Antreprenorilor Sociali din Tiraspol: Cu sprijinul UE, creăm un ecosistem al antreprenorilor sociali

23 Nov. 2022, 11:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Nov. 2022, 11:30 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Conceptul antreprenoriatului social devine tot mai interesant pentru antreprenori. Astfel de afaceri sunt dezvoltate și în stânga Nistrului. În cadrul unui interviu, Inna Barisnicova, care este și președintele Asociației Antreprenorilor Sociali din Tiraspol vorbește despre provocările acestui model de business pe malul stâng al Nistrului.

Asociația Antreprenorilor Sociali din Tiraspol (în continuare – Social Business Hub) este o asociație care susține și contribuie la dezvoltarea antreprenorilor sociali din stânga Nistrului. 

„Ne propunem să creăm un ecosistem al antreprenorilor sociali și să-i susținem prin oferirea de consultații în domenii precum marketing, cadru legal, finanțare. Ei au nevoie de o astfel de susținere, întrucât în stânga Nistrului nu există legi pentru antreprenoriatul social, dar există oameni pe care noi îi numim – inovatori sociali care își doresc să rezolve anumite probleme sociale. Chiar dacă ei își doresc să soluționeze o problemă, ei nu au competențe necesare pentru a dezvolta un business.” declară Inna Barisnicova, președinta Asociației Antreprenorilor Sociali din Tiraspol. 

Așadar, Hubul Antreprenorilor Sociali are drept scop susținerea metodologică a antreprenorilor sociali. De asemenea, sunt oferite granturi pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale. Drept rezultat, se creează noi locuri de muncă. De asemenea, hubul este cel care identifică și promovează antreprenorii sociali din regiune. 

„Prin intermediul activității noastre, încercăm să demonstrăm afacerilor clasice că este posibil să faci business în alte condiții, să acorde mai multă atenție angajaților, să încadreze în câmpul muncii persoane cu dizabilități, femei, șomeri. De asemenea, antreprenoriatul social este și despre ecologie, protecția naturii.”  a adăugat Inna Barisnicova.

Social Business Hub colaborează cu centrul „CONTACT”, organizația Keystone pentru a oferi traininguri și schimb de experiență beneficiarilor. 

„Vrem să-i facem pe toți să înțeleagă că antreprenoriatul social nu este caritate, ci rezolvarea unor probleme ale societății, un business stabil care produce sau oferă servicii calitative.” a conchis președinta Asociației Antreprenorilor Sociali din Tiraspol. 

Social Business Hub are 35 membri din care fac parte diverse organizații și întreprinderi individuale. 

Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Suediei. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în R. Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, realizat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul Contact și Keystone Moldova. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Realitatea Live

28 Nov. 2022, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Nov. 2022, 18:05 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova este o preocupare specială pentru România și personal pentru președintele Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută de către șeful statului român, în timpul întrevederii cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la București, scrie realitatea.md.

”Moldova este o preocupare specială pentru noi, pentru mine. Noi nu începând din acest an îi ajutăm, ci de când este România un stat democratic și de când Moldova s-a angajat ferm pe calea pro-europeană. Moldova are o președintă și o majoritate parlamentară pro-europeană, pro-reforme, noi suntem bucuroși să încurajăm această cale, noi facem un pic mai mult, îi ajutăm cu expertize, energie electrică, carburant, lemn, gaz, însă suntem conștienți că pentru oamenii simpli din Republica Moldova lucrurile sunt complicate și de aceea discutăm cu toți aliații pentru a găsi și împreună căi pentru a ajuta Republica Moldova”, a declarat președintele României.

Întrebat dacă Rusia, prin provocarea crizei energetice, economice și sociale poate schimba parcursul pro-european al Republicii Moldova, Iohannis a răspuns:

”Nu am semne că s-ar prefigura schimbări în abordarea Republicii Moldova, din potrivă oamenii au înțeles că este o perioadă complicată, dar asta nu înseamnă că reformele se opresc. Pentru noi în România provocarea este mare, fiindcă în afară de reforme și sprijin este nevoie de realizarea unei infrastructuri, interconectare… Noi suntem pregătiți împreun să facem aceste lucruri”.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău