Institutul Mamei și Copilului beneficiază de un nou suport din partea A.S.I.C.S

24 Nov. 2023, 14:00
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
24 Nov. 2023, 14:00 // Slider //  MD Bani

Institutul Mamei și Copilului continuă să beneficieze de suport din partea Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului. Recent, între cele două structuri a fost semnat un contract de colaborare, care prevede alocarea de către A.S.I.C.S. a sumei de 500 de mii de lei pentru renovarea mai multor spații din Maternitate.

”Ne-am dorit să renovăm blocurile sanitare din secția Lăuzia 1 din Maternitatea Institutului Mamei și Copilului, câteva saloane și încăperile de vaccinare. Anual, peste 2000 de pacienți trec prin această secție, care a fost dată în exploatare în anii 1982-1983. De atunci au fost câteva reparații curente, dar timpul se schimbă, standardele epidemiologice se schimbă și chiar a fost nevoie de această reparație capitală. Mulțumim Asociației A.S.I.C.S. că a răspuns la rugămintea noastră și finanțează acest proiect. Mai mult ca atât, A.S.I.C.S. este cofinanțator în proiectul inițiat de Asociația MAD-Aid cu privire la renovarea secției Chirurgie nou-născutului”, a declarat Sergiu Gladun, directorul IMSP Institutul Mamei și Copilului.

Cu ajutorul A.S.I.C.S. va fi renovat, inclusiv Centrul republican de vaccinări. Anume aici vor veni din toate raioanele Republicii Moldova tinerele mămici cu bebelușii care au avut contraindicații la vaccinare imediat după naștere.

”Asociația A.S.I.C.S. poate fi numită, pe bună dreptate, un partener de încredere al Institutului Mamei și Copilului. Anterior, am alocat 200 mii de lei pentru renovarea secției Chirurgie nou-născutului. Atunci când administrația instituției ne-a solicitat ajutor pentru renovarea unei alte secții, am răspuns pozitiv și am alocat alte 500 de mii de lei. În plus, în acest weekend vom participa la Târg de caritate organizat de soțiile ambasadorilor acreditați la Chișinău, iar toate mijloacele financiare colectate sunt destinate Institutului Mamei și Copilului. A.S.I.C.S. a decis să contribuie cu 200 de mii de lei. Prin urmare, pentru crearea condițiilor moderne și sigure în IMC Asociația va aloca 900 de mii de lei”, a precizat Victoria Kriukova, directorul A.S.I.C.S.

Proiectul privind renovarea Lăuziei 1 va fi finalizat până la sfârșitul anului 2023.

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău