Într-o vreme când febra dedolarizării creşte, Ungaria vrea să pună umărul la internaţionalizarea yuanului

10 Mai 2023, 06:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Mai 2023, 06:10 // Actual //  bani.md

Banca centrală a Ungariei a găzduit recent pentru a şaptea oară în Budapesta conferinţa Iniţiativa Renminbi, care se concentrează pe cooperarea financiară dintre Ungaria şi China, relatează Budapest Business Journal.

Bănci importante din China, ca Bank of China, China Construction Bank şi China Development Bank, sunt deja prezente în Ungaria.

Participanţii s-au concentrat pe interconectivitatea financiară şi tran­ziţia verde, evidenţiind rolul mone­dei chineze în regiunea Europei Centrale şi de Est.

La conferinţă au fost prezenţi oficiali de rang înalt, bancheri, eco­no­mişti şi lideri de business din Ungaria, China şi restul lumii.
Mihaly Patai, viceguvernator al băncii centrale a Ungariei (MNB), a subliniat importanţa cooperării fi­nan­ciare dintre Ungaria şi China, potrivit china-ceec.org.
„Banca noastră centrală a fost printre primele din Europa care au încheiat un acord swap cu banca centrală a Chinei în septembrie 2013“, a declarat acesta.

Sistemele financiare ale celor două ţări devin din ce în ce mai in­terconectate, a arătat acesta, Bank of China operând în Ungaria de mulţi ani, iar China Developent Bank şi China Construction Bank deschizân­du-şi recent sucursale în Budapesta.

Potrivit lui Patai, Budapesta a devenit un hub financiar în regiunea ECE graţie prezenţei băncilor chine­zeşti şi inovaţiilor financiare pe care acestea le aduc din China.

Yang Chao, însărcinat cu afaceri în cadrul ambasadei Chinei în Un­ga­ria, a subliniat importanţa internaţio­na­lizării monedei chineze. Potrivit acestuia, sistemul monetar interna­ţio­nal accelerează către multipo­laritate.

„Internaţionalizarea renmbinbi oferă o nouă alternativă de încredere pentru ţările din întreaga lume“, a declarat Chao.

Conferinţa din Budapesta a fost lansată în 2015 cu scopul întăririi relaţiilor dintre banca centrală a Ungariei şi cea a Chinei, notează Budapest Business Journal.

Iniţiativa vizează să profite de pe urma ponderii în creştere la nivel internaţional a monedei chineze, să întărească rolul regional al Buda­pestei în relaţiile economice dintre China şi Europa Centrală şi să cimen­teze relaţiile economice dintre China şi Ungaria.
Un obiectiv important al băncii centrale ungare în cazul iniţiativei este de a lărgi gama de investiţii şi surse de finanţare din Ungaria şi a promova creşterea activităţii econo­mice transfrontaliere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Oct. 2024, 09:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
06 Oct. 2024, 09:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un fost trader de la Goldman Sachs s-a mutat în zona Bay Area, San Francisco, pentru a căuta succesul în domeniul tehnologiei. Până aici, nimic nou. povestea lui a luat o turnură diferită după ce a decis să nu pună bazele unui start-up şi a ajuns să facă exact opusul: să cumpere cu banii giganţilor tech terenuri agricole. Scopul? Un vis californian atipic, scrie Ziarul Financiar.

În ultimii cinci ani, o companie numită Flannery Associates a cheltuit peste 800 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de teren în afara oraşului San Francisco – fără a explica cine se află în spatele acestui efort sau ce planuri are compania respectivă pentru acele terenuri. Acum, oficialii locali care investigau problema au primit în sfârşit un răspuns: un grup de lideri din industria tehnologică, bogaţi şi cunoscuţi, sunt implicaţi în această aventură şi speră să folosească terenul pentru a construi un oraş nou, potrivit relatărilor din The New York Times şi Bloomberg. Potrivit rapoartelor citate de cele două publicaţii, Reid Hoffman, cofondatorul LinkedIn, investitorii Marc Andreessen şi Chris Dixon de la Andreessen Horowitz, Nat Friedman, fostul CEO al GitHub, Laurene Powell Jobs, fondatorul Emerson Collective, şi alţi lideri şi investitori din domeniul tehnologiei au investit în acest proiect. Liderul Flannery Associates pare să fie Jan Sramek, un fost trader al Goldman Sachs.

Imigrant european impresionat de energia start-up-urilor americane, fostul trader s-a mutat în zona San Francisco Bay Area pentru a reuşi în domeniul tehnologiei. La scurt timp după, a început să facă excursii de pescuit în comitatul Solano, de pe marginea estică a golfului San Francisco. Un colţ rural al comitatului a devenit în cele din urmă centrul unui plan conceput de  Sramek pentru a construi un oraş de la zero. A creat compania numită Flannery Associates şi a petrecut ultimii ani folosind bani de la unele dintre cele mai bogate persoane din Silicon Valley pentru a-şi transforma ideea ambiţioasă în realitate, potrivit surselor citate de New York Times. Povestea despre cum Sramek a convins câţiva dintre cei mai bogaţi oameni din lume să investească peste 800 de milioane de dolari în ferme şi terenuri neamenajate pentru visul unui oraş nou pare să devină o legendă a Silicon Valley care îmbină idealismul – sau aroganţa – cu capitalismul de modă veche.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău