Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) are planuri ambițioase de investiții în modernizarea și extinderea materialului rulant, cu un buget impresionant de 475 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de directorul general al CFM, Oleg Tofilat, în cadrul evenimentului „Clubul feroviar 2023” organizat la București în contextul „Zilelor Căii Ferate 2023” din capitala României.
Oleg Tofilat, șeful Căilor Ferate din Moldova, a subliniat că aceste investiții vor fi direcționate către achiziționarea a peste 4.000 de vagoane de marfă și între 25 și 30 de locomotive de manevră. Scopul acestor eforturi este de a răspunde cererii crescute pentru serviciile de transport feroviar și de a îmbunătăți infrastructura și serviciile feroviare din Republica Moldova.
În cadrul panelului de discuții al evenimentului, cu tema „Transportul feroviar pe distanțe lungi,” Oleg Tofilat a discutat despre provocările cu care se confruntă CFM și despre viziunea de dezvoltare a companiei. Acesta a evidențiat importanța procesului de separare operațională, conform modelului european, pentru a aduce infrastructura și materialul rulant la standardele europene. Deși acest proces presupune dificultăți financiare semnificative, directorul general al CFM a subliniat că este necesar pentru modernizarea sectorului feroviar din Moldova.
CFM este într-o situație dificilă. Astfel, din cele 139 de locomotive existente, 134 și-au depășit durata de amortizare. Totodată, peste 25% din infrastructura feroviară nu mai poate fi exploatată și necesită reparație capitală, iar peste câțiva ani circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar urma să fie suspendată.
În ultimii 8 ani, întreprinderea de stat a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei. Pierderile au crescut în ultimii ani din cauza scăderii numărului de pasageri, în special pentru transportul internațional, dar și a transportului de mărfuri. Totodată veniturile sunt în continuă scădere. Costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane euro.