Investiții pe timp de război! Nestle anunță o nouă facilitate de producţie în Ucraina

12 Dec. 2022, 17:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
12 Dec. 2022, 17:47 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Grupul elveţian Nestle a anunţat luni că va investi 40 de milioane de franci elveţieni (42,88 milioane de dolari) într-o nouă facilitate de producţie în vestul Ucrainei, transmite Reuters.

Nestle este una dintre puţinele companii internaţionale care anunţă noi investiţii în Ucraina, de când Rusia a invadat ţara, în februarie 2022.

„Aceasta este o decizie importantă pentru Nestlé, luată într-un moment foarte dificil pentru ţară. Obiectivul îl reprezintă crearea unui hub alimentar şi culinar, asigurarea de locuri de muncă şi aprovizionarea clienţilor din Ucraina şi din întreaga Europă cu produse de înaltă calitate”, a afirmat Alessandro Zanelli, director general Nestlé pentru sud-estul Europei.

Invazia Rusiei a afectat semnificativ economia Ucrainei, care ar urma să înregistreze anul acesta un declin de 35%, conform previziunilor FMI.

Nestle, care are deja aproximativ 5.800 de angajaţi în Ucraina, intenţionează să angajeze încă 1.500 de persoane la noua facilitate din oraşul Smolyhiv, în regiunea Volyn.

Noua unitate, care va aproviziona atât Ucraina cât şi Europa, va produce sosuri reci, condimente, supe şi mâncare instant.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Feb. 2024, 16:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 16:05 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul uleiului de măsline în Uniunea Europeană era în ianuarie 2024 cu 50% mai ridicat decât în luna similară din 2023, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În ianuarie 2024, toate statele membre UE au raportat majorări anuale ale preţurilor la uleiul de măsline, cel mai semnificativ avans fiind în Portugalia (69% comparativ cu ianuarie 2023), Grecia (67%) şi Spania (63%).

În contrast, cele mai mici creşteri de preţuri s-au înregistrat în România (13%), Irlanda (16%) şi Ţările de Jos (18%).

Preţul uleiului de măsline a explodat în semestrul doi din 2023, cu o creştere de 37% în august (comparativ cu august 2022). Tendinţa s-a accelerat în septembrie (44%) şi octombrie (50%), iar vârful s-a înregistrat în noiembrie 2023 (un avans de 51% faţă de noiembrie 2022). În decembrie s-a înregistrat o uşoară încetinire, preţurile fiind cu 47% mai ridicate (comparativ cu decembrie 2022).

La sfârșitul anului trecut, fermierii greci s-au plâns că producția de măsline în sezonul de toamnă 2023 a fost deosebit de proastă, comparativ cu anii precedenți.

Majoritatea proprietarilor de măslini au remarcat încă din vara anului 2023 că fructele se dezvoltă prost sau lipsesc cu desăvârșire acolo unde erau în exces în anii precedenți.

Problema subproducției, ca și în 2022, a apărut din cauza secetei prelungite, a faptului că „n-a plouat la timp”. În unele regiuni sau insule din Grecia, precum Creta, măslinele au crescut în proporție de 100% subdezvoltate, la dimensiunea unui sâmbure, și sunt imposibil de recoltat sau de folosit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău