Ion Chicu, despre șmecheria de la Aeroport: Domeniile care aduc profituri de 500% le înstrăinăm

19 Iul. 2024, 15:49
 // Categoria: Politic // Autor:  bani.md
19 Iul. 2024, 15:49 // Politic //  bani.md

Fostul premier Ion Chicu este convins că epopeea cu înstrăinarea spațiilor comerciale de la aeroport nu reprezintă decât un nou episod din „opera” începută în 2013, când la guvernare se aflau aceiași oameni. Mai mult, spune el, schema a fost gândită în așa fel, încât cheltuielile să rămână pe umerii statului, iar câștigurile să meargă în buzunare private.

„Să luăm din nou același aeroport. Există doar precedentul din 2013, mai mult decât atât, acești oameni făceau parte din acel Guvern. Chiar nu vă dați seama că acesta este epizodul următor al aceleeași opere? Scopul investitorilor e clar: vor să găsească o posibilitatea să câștige în timp scurt mulți bani, fără să investească nimic. Vorba este însă despre stat”, a accentuat Ion Chicu, atrăgând atenția că toate investițiile care trebuie făcute rămân în continuare pe seama bugetului public.

„Încă o dată – se dă nu întregul aeroport, ci doar activele care aduc profit. Cele care necesită investiții rămân în continuare pe umerii statului. De exemplu, pista de aterizare este un obiectiv foarte scump de întreținut. Rămâne la stat. Există și alte elemente, cum ar fi securitatea și altele. La fel. Dar iată că zona Duty-Free, restaurantele, care asigură profituri de 500%, noi le înstrăinăm”, a menționat fostul premier.

Anterior, același Ion Chicu a mai atras tenția asupra faptului că, în încercarea disperată de a da spațiile Aeroportului francezilor, guvernul Maiei Sandu a aprobat un proiect de lege, prin care a făcut posibilă privatizarea Palatului Republicii, a mai multor teatre și a Casei Presei.

Este vorba despre un un șir de amendamente, adoptate de cabinetul de miniștri în luna iunie, care prevăd că anumite acte importante ale Guvernului pot fi adoptate „în afara procedurii standard de aprobare”, adică fără transparență, fără publicare în Monitorul Oficial și fără un control constituțional.

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău