Jaf la drumul mare! Noua lege a gazelor distruge Moldovagaz și aruncă facturile în aer

19 Mart. 2025, 11:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
19 Mart. 2025, 11:30 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Moldovagaz riscă să piardă licența de furnizare a gazului, iar piața energetică a Republicii Moldova ar putea suferi cea mai mare transformare din ultimele decenii. Guvernul propune o reformă radicală a Legii Gazelor Naturale, care urmărește reducerea influenței Gazprom și crearea unei piețe concurențiale. Totuși, noile modificări vor duce la scumpiri masive, incertitudine juridică și riscuri în aprovizionare cu metan.

Potrivit modificărilor care ar urma să fie operate la legea gazelor va exista posibilitatea retragerii licenței furnizorilor care nu respectă noile cerințe impuse de ANRE, ceea ce ar putea duce la înlocuirea Moldovagaz cu un alt operator.

Totodată, în lege se propune separarea activităților de furnizare, transport și distribuție pentru a respecta reglementările europene.  Va fi introdus un furnizor de rezervă, care să preia automat consumatorii în cazul retragerii licenței actualului furnizor. Crearea unui sistem digital de monitorizare a infrastructurii gazelor naturale, cu impact asupra tarifelor.

În același timp, în urma modificărilor, prețul mediu pentru furnizarea gazelor ar putea crește de la 13.367 lei/1.000 m³ la 16.984 lei/1.000 m³. Or, această creștere ar fi cauzată de costurile pentru digitalizarea rețelei de gaze, care vor duce la un tarif mai mare cu 5,7% pentru distribuție, creșterea prețului de achiziție al gazelor naturale cu 8,3% și majorarea tarifelor pentru transportul gazelor cu 89% și pentru distribuție cu 9%.

Întreprinderile mari și producătorii de energie termică nu vor mai putea beneficia de tarife reglementate, fiind obligați să cumpere gaz la prețuri de piață. Acest lucru ar putea duce la o scumpire cu cel puțin 10% a energiei termice pentru populație.  Sectorul industrial ar putea suferi pierderi majore, întrucât lipsa unui furnizor stabil ar crea haos în contractele de aprovizionare.

Modificările legislative propun ca un alt furnizor să poată livra gaze în regiunea transnistreană, ceea ce ar putea afecta recuperarea datoriei istorice de peste 11 miliarde de dolari a SRL Tiraspoltransgaz față de Moldovagaz. În prezent, există 9 hotărâri judecătorești care obligă Tiraspoltransgaz la plată, însă implementarea unui nou sistem de furnizare ar putea împiedica recuperarea acestor sume.

Guvernul susține că modificările vor reduce dependența de Gazprom și vor crea o piață mai competitivă, însă populația și companiile vor plăti un preț mare pentru aceste schimbări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mai 2025, 09:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Mai 2025, 09:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană urmează să confiște aproximativ 3 miliarde de euro din fondurile înghețate ale companiilor și persoanelor fizice ruse sancționate, pentru a compensa pierderile înregistrate de investitorii occidentali în Rusia, relatează Reuters, citând surse familiare cu decizia.

Potrivit acestora, banii confiscați vor fi redistribuiți către companii și cetățeni din statele membre ale UE care, anul trecut, au suferit pierderi uriașe după ce miliarde de euro au fost blocate de autoritățile ruse.

Activele Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de circa 200 de miliarde de euro și înghețate în Europa, nu vor fi atinse. În schimb, Bruxelles-ul se va concentra pe aproximativ 10 miliarde de euro reprezentând numerar și titluri de valoare aparținând entităților ruse sancționate după 2022.

Banii provin în principal din activele blocate în sistemul de depozitare Euroclear, aflat sub jurisdicția Belgiei. În luna martie, autoritățile belgiene au aprobat utilizarea acestor fonduri, iar în aprilie, Euroclear a confirmat începerea plăților, potrivit surselor citate. Deocamdată, nu este clar care sunt exact entitățile ruse vizate și cine va primi compensațiile.

Kremlinul a cerut în mod repetat restituirea fondurilor rusești înghețate în UE, iar instanțele din Rusia au emis deja peste 100 de hotărâri favorabile împotriva Euroclear, afirmă Reuters. În februarie, guvernul rus a creat un mecanism oficial pentru confiscarea activelor străine ca represalii față de „acțiunile neprietenoase” ale SUA și altor state occidentale.

În ultimele luni, Moscova a confiscat, în oglindă, 3 miliarde de euro din fondurile deținute de Euroclear în depozite din Rusia, bani care au fost folosiți pentru a compensa investitorii ruși afectați de sancțiunile occidentale.

În opinia unor oficiali europeni, aceste măsuri reciproce reprezintă un „schimb de active” tacit, iar alte sute de milioane de euro ar putea fi preluate din active rusești aflate în sistemul Clearstream, o altă platformă internațională de decontare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE