Jocul ipocrit al lui Putin lasă Germania și mai neliniștită

22 Iul. 2022, 04:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iul. 2022, 04:41 // Actual //  bani.md

Rusia a reluat parțial livrările de gaz prin Nord Stream 1, dar guvernul german pare neputincios. Îngrijorați, ei privesc cu teamă spre iarnă, scrie Der Tagesspiegel.

„Incertitudinea politică și reducerea de 60% de la jumătatea lunii iunie rămân, din păcate”, a scris președintele Agenției Federale pentru Rețele, Klaus Müller, pe Twitter.

Probabil că este vorba de un serviciu de transparență, dar tweet-urile agitate ale lui Müller reflectă starea de spirit din guvernul german – și propria sa neputință când vine vorba de livrările de gaz din Rusia.

Foștii arhitecți ai politicii față de Rusia, de la Angela Merkel la Frank-Walter Steinmeier, trebuie să învețe în aceste zile că, în retrospectivă, extinderea constantă a dependenței de gaz față de Moscova va fi probabil clasificată drept o greșeală istorică. Până la final, Ministerul Economiei nu a fost sigur dacă președintele rus Vladimir Putin va deschide din nou robinetul de gaz.

Baerbock se teme de revolte în lipsa gazului
Pe parcursul celor zece zile fără gaz de la Nord Stream 1, îngrijorarea s-a transformat din ce în ce mai mult în panică, probabil în conformitate cu dorințele lui Putin. O dezbatere privind raționalizarea a oferit o perspectivă sumbră pentru iarnă.

În cadrul unui eveniment miercuri seară, ministrul de externe Annalena Baerbock (Verzi) a avertizat chiar asupra unor posibile „revolte populare” care ar putea lua naștere în cazul unei întreruperi permanente a gazului.

Dar suprataxarea prețurilor, care s-ar putea tripla pe termen mediu, precum și costurile considerabil mai mari ale energiei electrice, nu fac decât să sporească alarmismul guvernului federal.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău