Președintele american Joe Biden a anunțat, marți, 8 martie, interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA. Mișcare administrației americane va avea efect doar în ceea ce privește petrolul, pe care SUA îl importă din Rusia în procent de 8% din totalul importurilor. Statele Unite nu importă gaze naturale din Rusia. De asemenea, Maria Britanie urmează să anunțe aceeași măsură.
„Interzicem toate importurile de petrol şi gaz rusesc. Aceasta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane, iar poporul american va da o nouă lovitură puternică maşinii de război a preşedintelui rus Vladimir Putin”, le-a spus Biden jurnaliştilor, la Casa Albă.
După acest anunţ, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai a urcat cu 5,4%, până la 129,91 de dolari. Preţul barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a crescut duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008.
În 2021, SUA au importat în medie peste 20,4 milioane de barili de ţiţei şi produse rafinate pe lună din Rusia, aproximativ 8% din importurile de combustibil lichid al Washingtonului. De asemenea, SUA importă cantităţi reduse de cărbune rusesc, conform Agerpres.
Biden a spus că interdicția va avea un preț pentru SUA, însă că legiuitorii sunt uniți în a acționa.
„Am spus că apărarea libertății va costa, ne va costa și pe noi în SUA”, a declarat, marţi, Joe Biden de la Casa Albă, citat de CNN.„Războiul lui Putin face rău familiilor americane la pompă. De când a început Putin comasarea militară de la granița ucraineană, prețul combustibilului în America a urca cu 75 de cenți. Cu această acțiune, va crește și mai mult”.
El a adăugat că va face „tot ce pot” pentru a minimiza creșterea prețului în SUA.
Biden s-a mai adresat și companiilor americane de petrol și gaze, spunând că războiul și impactul acestuia „nu sunt o scuză pentru a exercita creșteri excesive ale prețurilor” care exploatează consumatorul american, adăugând că nu va tolera acest lucru. Însă a recunoscut și că firmele „sunt un exemplu” prin retragerea din Rusia.
Statele Unite au luat această decizie unilateral, fără aliații europeni, din cauza dezacordului dintre statele europene cu privire la interzicerea aprovizionării cu gaz din Rusia. Țările UE sunt mult mai dependente de importurile rusești de petrol și gaze decât Statele Unite.
Mai mult de o treime din gazul european provine din Rusia. Comisia Europeană a anunțat marți că va reduce dependenţa blocului comunitar de importurile de gaze naturale ruseşti cu două treimi anul acesta.
Oficialii americani au decis că pentru SUA embargoul pe importurile de energie din Rusia nu va crea probleme majore. Potrivit celor mai recente date, SUA importă din Rusia aproximativ 8% din totalul importurilor americane de petrol, iar în privința gazului natural importurile americane sunt zero, scrie Reuters.
De asemenea, Marea Britanie anunță că va recurge la aceeași măsură.
Boris Johnson a declarat luni că lumea nu ar putea pur și simplu să nu mai folosească petrolul și gazul rusesc, însă va trebui să accelereze tranziția de la acestea.