Joe Biden şi Boris Johnson caută să obţină un nou acord între SUA şi Marea Britanie. Ce presupune întâlnirea de azi

10 Iun. 2021, 15:45
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Iun. 2021, 15:45 // Actual //  MD Bani

Statele Unite şi Marea Britanie au promis că vor semna o nouă „Cartă a Atlanticului” pentru a cimenta comerţul, călătoriile şi legăturile tehnologice dintre cele două naţiuni. Astăzi, Joe Biden și Borish Boris Johnson vor avea o întâlnire unde vor discuta detalii.

Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele american Joe Biden se vor întâlni înaintea summit-ului G7, eveniment care are loc vineri în Cornwall, sud-estul Angliei.

Cei doi vor vorbi despre crearea unui nou plan modelat după documentul semnat în august 1941 de prim-ministrul Winston Churchill şi preşedintele Franklin D. Roosevelt, prin care au setat obiectivele pentru perioada postbelică, scrie Ziarul Financiar.

Prima Cartă a Atlanticului a inclus acorduri de promovare a democraţiei şi a liberului schimb. Ieri, guvernul de la Londra a declarat că planul din 1941 a fost „unul dintre cele mai mari triumfuri ale relaţiilor dintre Regatul Unit şi SUA”, care „a făcut mai mult decât orice alt acord în ceea ce priveşte conturarea ordinii mondiale, conducând direct la crearea ONU şi NATO”.

Carta Atlanticului din 2021 va recunoaşte că, deşi lumea este un loc total diferit faţă de 1941, „valorile pe care le împărtăşesc Marea Britanie şi Statele Unite rămân aceleaşi”, spune guvernul britanic.

„La fel cum ţările noastre au lucrat împreună pentru a reconstrui lumea după cel de-al Doilea Război Mondial, aşa ne vom uni şi acum forţele împotriva imenselor provocări care ameninţă astăzi planeta – de la apărare globală şi securitate la proiectele post-coronavirus şi oprirea schimbărilor climatice”, reiese din declaraţia guvernului Regatului Unit.

Noul acord va aborda reluarea călătoriilor între cele două state, stimularea comerţului şi facilitarea proceselor de cooperare între dintre firmele britanice şi americane prezente în sectorul tech.

 

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO