Joe Biden va depune jurământul cu mâna pe o biblie veche de 127 de ani, fiind al doilea președinte catolic

23 Ian. 2021, 09:34
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Realitatea.md
23 Ian. 2021, 09:34 // Au Bani //  Realitatea.md

Joe Biden urmează să fie învestit drept al 46-lea preşedinte al Statelor Unite într-o ceremonie în cadrul căreia va depune jurământul, potrivit tradiţiei, cu mâna pe Biblie – şi anume o Biblie de la Rheims–Douai (Douay–Rheims) de familie, veche de 127 de ani, pe care a depus jurământul la toate învestirile din cariera sa politică. Spre deosebire de majoritatea predecesorilor săi, care sunt protestanţi, viitorul preşedinte american – ca John Kennedy înaintea sa – este catolic, scrie news.ro.

Foto simbol: news.ro

La Douai (Douay), în nordul Franţei, a fost tradusă Biblia pentru prima oară în engleză, iar această versiune – revizuită de multe ori de atunci – se află în continuare în bibliotecile multor anglosaxoni.

„Începând din 1562, Douai găzduieşte un colegiu englez înfiinţat de către William Allen, un catolic britanic care s-a refugiat în acest oraş”, declară Jean Vilbas, custodele Bibliotecii din Douai.

„Lui William Allen îi vine ideea să instaleze un seminar în vederea formării preoţilor englezi. Aceştia din urmă sunt trimişi, apoi, în Anglia pentru a recatoliza ţara”, spune el.

Cealaltă mare întreprindere a sa este traducerea Bibliei. În acest scop, el a constituit o echipă de teologi. Treizeci de ani mai târziu şi în pofida unui exil temporar la Reims”, mai declară el.

O biblie de familie

Potrivit site-ului american Today.com, Joe Biden urmează să folosească o Biblie prezentă în familia sa de 127 de ani.

Este vorba despre un exemplar uriaş al traducerii de la Douai-Reims, cu o grosime de 12,5 centimetri, pe care politicianul l-a folosit la toate învestirile sale din 1973 încoace.

În pofida faptului că nu sunt obligaţi în mod oficial să facă acest lucru, aproape toţi preşedinţii americani au depus jurământul cu mâna pe Biblie, alegând de fiecare dată un exemplar semnificativ.

Barack Obama, de exemplu, a depus jurământul cu mâna pe Bibliile lui Lincoln şi Martin Luther King.

Kamala Harris urmează să depună jurământul cu mâna pe o Biblie care i-a apaţinut lui Thurgood Marshall, primul judecător de culoare de la Curtea Supremă a Statelor Unite.

Ceremonia de învestitură a lui Biden o puteți urmări aici.

CITEȘTE ȘI:

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău