Josep Borrell: UE face o ultimă încercare pentru a salva acordul nuclear cu Iranul

07 Mai 2022, 14:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Mai 2022, 14:10 // Actual //  bani.md

Uniunea Europeană face o ultimă încercare de a salva acordul nuclear iranian și de a ieși din impas, a relatat sâmbătă Financial Times.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat pentru FT că a căutat o „cale de mijloc” pentru a pune capăt impasului, care amenință să distrugă mai mult de un an de eforturi diplomatice europene.

Discuțiile au fost suspendate din martie, în principal din cauza insistenței Iranului ca Washingtonul să elimine Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC), forța de securitate de elită a Teheranului, de pe lista organizațiilor teroriste străine (FTO) a SUA, notează Reuters.

Borrell ia în considerare un scenariu prin care desemnarea IRGC să fie ridicată, dar să fie menținută pentru unele părți ale organizației, care are mai multe divizii și un imperiu de afaceri tentacular.

Șeful politicii externe a mai spus că dorește ca negociatorul UE Enrique Mora să viziteze Teheranul pentru a discuta problema, dar a adăugat că Iranul „a fost foarte reticent” și a descris demersul diplomatic ca fiind „ultimul cartuș”, potrivit FT.

Borrell a subliniat totuși că negociatorii nu vor da un ultimatum Iranului.

Conducătorii clerici ai Iranului, încurajați de creșterea prețurilor la petrol de la invadarea Ucrainei de către Rusia, nu se grăbesc să revigoreze pactul nuclear încheiat în 2015 cu puterile mondiale pentru a atenua sancțiunile asupra economiei sale dependente de energie.

În cadrul Planului comun de acțiune cuprinzător din 2015 (JCPOA), Iranul a acceptat să își limiteze programul nuclear în schimbul scutirii de sancțiuni economice.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău