JPMorgan, monstrul născut din coşmarul crizelor bancare sau salvator atunci când nu mai e speranţă?

03 Mai 2023, 06:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2023, 06:45 // Actual //  Lupu Eduard

Al treilea mare colaps bancar din acest an din SUA s-a în­tâmplat în ciuda unei consoli­dări de urgenţă de 30 de mili­ar­de de dolari a First Republic Bank de către o coaliţie a celor mai puternice bănci americane – atât de mare a fost panica printre deponenţi – şi s-a consumat rapid – atât de mare este frica de contagiune şi de o nouă criză financiară.

Falimentul băncii regionale face liderul misiunii de consolidare, JPMorgan, mai mare deoarece acesta a pre­luat depozitele First Republic. Poate şi prea puternic, cred unii analişti, în condiţiile în care gigantul este deja cea mai mare bancă de pe Wall Street şi are cea mai mare cotă din piaţa depozitelor.

Că nu vor mai fi falimente nu garantează nimeni, dar Jamie Dimon, şeful JPMorgan, s-a arătat sigur că sistemul bancar este „extraor­dinar de solid“ şi că riscurile ca turbulenţele să se transforme într-o nouă criză cum a fost cea din 2008-2009 sunt mici. Şi din acea criză JPMorgan, sub con­ducerea lui Dimon, a ieşit mai mare, deşi lumea toată a stat încremenită într-o parali­zie a creditării.

Falimentul First Republic a venit după şase săptămâni de panică în rândul clienţilor cu de­po­zite, de nervozitate pe burse şi chin pentru băncile din eşalonul se­cund al sistemului bancar american. Co­lap­sul a avut drept cauză principală credite ipote­care uriaşe pentru proprietăţi scumpe care şi-au pierdut circa 20 de miliarde de dolari din valoare ca urmare a creşterii dobânzilor. La prăbuşire au mai contribuit pierderi din titluri de trezorerie devenite toxice când Fed a înce­put să scum­peas­că creditul, pierderea a jumă­tate din de­po­zite şi măcelărirea acţiunilor pe burse. Chi­nului i-au pus capăt autorităţile ame­ricane, care au închis banca şi au vân­dut cea mai mare parte din active, inclusiv depozitele, către uriaşul JPMorgan. Tranzacţia a calmat pieţele şi este privită cu încredere de investitori şi de guvern. Dimon o descrie ca pe finalul crizei.

Numai din 2019, depozitele JPMorgan au crescut cu 62%, până la 2.200 de miliarde de dolari. Colapsul First Republic adaugă 92 de miliarde de dolari la acest total într-o singură mişcare rapidă.

Banca sa a achiziţionat rămăşiţele First Re­public folosindu-se de o fereastră legisla­tivă. Însă nu toţi analiştii împărtăşesc optimis­mul şefului de la JPMorgan, scrie CNN. Spre exemplu, Robert Hockett, profesor de drept şi expert în finanţe publice la Universitatea Cornell, crede că furtuna bancară care loveşte SUA din martie este abia la început. Vânzarea activelor First Republic face JPMorgan, deja cea mai mare bancă din ţară, şi mai mare şi concentrează mai mult puterea uriaşilor de pe Wall Street. Urmarea este scoaterea din joc a industriei bancare regionale. Cele trei bănci mari care au picat anul acesta, Silicon Valley Bank, Signature Bank şi First Republic Bank, au fost toate bănci regionale, iar o parte din de­pozitele scoase de clienţi de la ele au ajuns la grupurile mari, JPMorgan fiind unul dintre ele.

Singura soluţie pentru a împiedica acest lucru, spune Hockett, este renunţarea, cel puţin temporar, la plafonul de 250.000 de dolari pentru depozitele ce pot fi garantate de guvern. Doar aşa se poate pune capăt panicii cu care deponenţii, mai ales cei cu depozite mari, îşi scot banii din bănci. Pentru a ajunge la depozitele First Republic, cu binecuvântarea autorităţilor, JPMorgan a recurs la un truc legislativ. În 1994, Congresul a adoptat o lege de referinţă care a permis băncilor să fu­zio­neze dincolo de limitele statului, cu puţine restricţii.

Pentru a fi înlăturate temerile că balenele din industrie vor deveni mult mai mari şi mai puternice, a fost limitat nivelul depozitelor pe care orice entitate le-ar putea deţine la 10% din totalul la nivel naţional, iar la nivel de stat pro­centul a fost restrâns la 30%, explică For­tune. Plafonul este aplicat numai achiziţiilor. Băncile uriaşe care s-au extins peste prag pot concura pentru depozite noi prin creştere organică, fără a se confrunta cu vreo limită în ceea ce priveşte cota lor din total. Până în 2014, cei mai mari trei jucători ai naţiunii, JPMorgan, Bank of America şi Wells Fargo, au crescut rapid – parţial prin salvarea Washington Mutual, Merrill Lynch şi Wachovia în marea criză financiară – şi au depăşit plafonul de 10%.

Falimentul First Republic a venit după şase săptămâni de panică în rândul clienţilor cu de­po­zite, de nervozitate pe burse şi chin pentru băncile din eşalonul secund al sistemului bancar american. Colapsul a avut drept cauză principală credite ipotecare uriaşe pentru proprietăţi scumpe care şi-au pierdut circa 20 de miliarde de dolari din valoare ca urmare a creşterii dobânzilor.
Prin urmare, legea le-a blocat celor trei giganţi posibilitatea de a achiziţiona bănci rivale timp de un deceniu. Totuşi, legea din 1994 are o portiţă care permite derogări de la maximul de 10% pentru cumpărătorii care intervin pentru a salva creditorii eşuaţi pe care autorităţile sunt gata să le închidă. Pe 1 mai, JPMorgan a beneficiat de această dispensă atunci când a achiziţionat practic toate activele First Republic aflate sub administraţia judiciară a Federal Deposit Insurance Corporation, curăţând epava. Peste noapte, cea mai mare bancă a naţiunii a crescut şi mai mult prin ceea ce pare o lovitură dată pentru acţionarii ei, dar şi pentru stablizarea băncilor regionale.

JPMorgan Chase era deja lider în războaiele pentru depozite înainte de victoria pentru First Republic. În 2014, JPMorgan, Bank of America şi Wells Fargo au fost blocate într-o egalitate virtuală la puţin peste 10% din totalul naţional şi toate împreună deţineau 32% din piaţă. De atunci, Wells a stagnat, în timp ce JPMorgan şi BofA, până la sfârşitul anului 2022, şi-au crescut depozitele cu 132% şi respectiv cu 92%, astfel încât, combinate, cele două controlează 31% din toate depozitele, JPMorgan fiind în faţă cu 16,1% din piaţă. Cei doi lideri s-au îmbuibat din ajutorul generos acordat de guvern în timpul pandemiei. Acele mii de miliarde de dolari destinate salariilor şi plăţilor către gospodării au crescut conturile curente şi de economii pentru majoritatea băncilor, dar mai ales pentru simbolurile principale ale solidităţii, JPMorgan şi BofA. Numai din 2019, depozitele JPMorgan au crescut cu 62%, până la 2.200 de miliarde de dolari. Colapsul First Republic adaugă 92 de miliarde de dolari la acest total într-o singură mişcare rapidă. Acest plus de câteva procente poate să pară mic, dar se raportează la un gigant. O creştere de 90 de miliarde de dolari ar fi adus Citigroup în poziţia de a ocupa 11% din piaţă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău