Justiția pusă la zid! Îmbogățirea ilicită a lui Jizdan suspendată. De ce s-a renunțat la investigații

13 Mart. 2023, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Mart. 2023, 16:39 // Actual //  bani.md

Judecătoria Chişinău, oficiul Ciocana, a respins ordonanţa procurorilor privind pornirea urmăririi penale pentru îmbogăţire ilicită pe numele fostului ministru de Interne din timpul guvernării Partidului Democrat, Alexandru Jizdan. Decizia este cu drept de atac în instanţa ierarhic superioară, scrie anticorupție.md.

După percheziţiile efectuate în iunie 2022, la domiciliul lui Jizdan, procurorii aproape că nu au efectuat alte acţiuni de urmărire penală deoarece avocaţii lui Jizdan au contestat în instanţă ordonanţa de pornire a urmăririi penale.

Solicitat la telefon de reporterii portalului Anticorupţie.md, avocatul Ruslan Dodica a refuzat să ne facă declaraţii în legătură cu decizia luată de magistratul Constantin Damaschin, iar Alexandru Jizdan avea telefonul închis.

Amintim că la 29 iunie procurorii au descins cu percheziţii la domiciliul lui Jizdan, bănuit într-un dosar de îmbogăţire ilicită.

În mai 2021, Autoritatea Națională de Integritate a stabilit în cazul fostului deputat democrat Alexandru Jizdan o diferență în valoare 770.000 de lei între veniturile declarate și cele obținute. Controlul averii parlamentarului a fost inițiat la sfârșitul anului 2019, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale.

Astfel, fostul deputat a omis să includă informațiile despre veniturile salariale și alocațiile nominale în valoare totală de peste 53.000 de lei, construcția accesorie din localitatea Molovata, raionul Dubăsari, trei bunuri imobile deținute cu drept de folosință de unul dintre copii, situat într-un oraș din sudul Olandei, inclusiv un apartament”, se menționează într-un comunicat emis de ANI.

La începutul anului 2020, un alt inspector de integritate i-a aplicat lui Jizdan o sancțiune contravențională pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

Inspectorul de integritate a acceptat parțial explicațiile prezentate de deputatul democrat despre depunerile în numerar a celor 38.850 de euro pe conturile unui fiu de-al său și a dispus confiscarea averii nejustificate în valoare de peste 770.000 de lei. Inspectorul a sesizat Procuratura Generală pe aspectul falsului în declarații.

De partea cealaltă, Jizdan a explicat omisiunile admise prin faptul că nu deținea informația necesară la data completării declarației, fără să prezinte dovezi în acest sens, potrivit inspectorului de integritate.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în decembrie 2020 o serie de anchete jurnalistice despre vilele de lux ale bogaților construite în mod abuziv pe malul Nistrului, printre aceștia fiind și politicieni. În investigație a fost menționat și Alexandru Jizdan care a procurat în 2018, pe când era ministru de Interne, o casă de 108 metri pătrați și un teren de 0.2884 hectare, pe care se mai aflau două construcții accesorii. De menționat este că Jizdan este vecin la Molovata cu Igor Dodon care deține la rândul său mai multe proprietăți.

Imobilele au fost înregistrate pe numele Nelei Jizdan, soția democratului. Construcțiile au fost demolate, pentru a construi altceva în loc. Terenul familiei Jizdan a fost nivelat până la malul Nistrului, fapt ce ne face să presupunem că funcționarul intenționează să își facă ieșire particulară la apă.

Potrivit declarației de avere depuse de Alexandru Jizdan la Comisia Electorala Centrală, în perioada 2017–2018, politicianul a avut un salariu de 604.000 de lei și o pensie de peste 160.000 de lei. Soția sa a avut un salariu de 186.000 de lei.

Familia Jizdan are în proprietate două terenuri aflate în circuitul civil, o casă cu o suprafață de 331 de metri pătrați în suburbia Codru a Chișinăului, care i-a fost transmisă în folosință în 2015. Valoarea locuinței, indicată de Alexandru Jizdan, este de peste un milion de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău