Kazahastanul trântește ușa în nasul lui Putin! Nu-și va putea vinde datoria suverană

13 Ian. 2023, 15:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Ian. 2023, 15:25 // Actual //  bani.md

Kazahstanul a spus că agenţiile de brokeraj locale care au achiziţionat datoria suverană rusă anul trecut au făcut acest lucru în mare parte în numele clienţilor care erau rezidenţi din Kazahstan şi ruşi, scrie Bloomberg.

Dezvăluind detalii despre o manevră pe piaţa de obligaţiuni folosită de unii investitori în evitarea sancţiunilor împotriva Kremlinului, Agenţia pentru Reglementarea şi Dezvoltarea Pieţei Financiare din Kazahstan a spus că tranzacţiile cu titluri de stat în ruble, cunoscute sub numele de OFZ, au generat tranzacţii în valoare totală de 641,1 miliarde de tenge (1,4 miliarde de dolari) din martie. Agenţia nu a oferit cifre anterioare pentru comparaţie.

Printre brokerajele care au folosit fondurile clienţilor în tranzacţii — care au reprezentat aproximativ jumătate din total — clienţii kazahi au reprezentat 48,7% din achiziţii în perioada până la 1 decembrie, în timp ce ponderea ruşilor a fost de 41,4%. Agenţia a mai spus că printre cumpărători se numără şi rezidenţi din Emiratele Arabe Unite şi Slovacia.

Bloomberg a raportat luna trecută că firmele financiare din Kazahstan cumpărau datoria guvernamentală rusă cu o reducere mare. Înregistrarea datoriei la o casă de brokeraj din Kazahstan le permite apoi cumpărătorilor să încaseze plăţile cuponului şi principalului.

Depozitarul Central de Valori Mobiliare din Kazahstan a declarat anterior că a înregistrat o creştere de 100 de ori în opt luni a volumului de euroobligaţiuni înregistrate şi a datoriei OFZ emise de Ministerul de Finanţe al Rusiei.

Volumele evidenţiază dependenţa din ce în ce mai mare a unor investitori de o oportunitate financiară oferită de Kazahstan, după ce sancţiunile şi alte restricţii impuse după invadarea Ucrainei i-au lăsat pe mulţi străini în imposibilitatea de a ceda participaţiile în datoria rusă.

În Rusia, titlurile OFZ cu scadenţă în 10 ani şi-au revenit aproape de valoarea nominală, potrivit datelor de la bursa din Moscova, indicând că investitorii nu se aşteaptă să sufere pierderi. În august, când Bloomberg News a raportat că firme, inclusiv Barclays Plc, facilitau o creştere a tranzacţionării datoriilor, instituţiile financiare au oferit oferte de aproximativ 20-25 de copeici pe rublă.

Un indice al obligaţiunilor guvernamentale ruseşti a scăzut cu aproximativ 4% anul trecut, recuperând pierderile de două cifre în lunile de după începutul războiului la sfârşitul lunii februarie.

Autoritatea de reglementare din Kazahstan a declarat că şase case de brokeraj kazahe, pe care nu le-a numit, au fost implicate în tranzacţionarea datoriilor ruseşti, folosind atât banii proprii, cât şi fondurile clienţilor.

În conformitate cu legile împotriva spălării banilor, agenţiile de brokeraj iau în considerare sistemul de sancţiuni existent, deoarece examinează toţi potenţialii clienţi atunci când îşi deschid şi folosesc conturile, se arată în comunicat.

Autoritatea de reglementare a avertizat că investiţia în obligaţiuni OFZ implică riscuri crescute din cauza „nivelului ridicat de volatilitate pe pieţele de valori mobiliare, lichidităţii scăzute şi ameninţării cu sancţiuni secundare legate de situaţia geopolitică”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău