Kazahastanul trântește ușa în nasul lui Putin! Nu-și va putea vinde datoria suverană

13 Ian. 2023, 15:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Ian. 2023, 15:25 // Actual //  bani.md

Kazahstanul a spus că agenţiile de brokeraj locale care au achiziţionat datoria suverană rusă anul trecut au făcut acest lucru în mare parte în numele clienţilor care erau rezidenţi din Kazahstan şi ruşi, scrie Bloomberg.

Dezvăluind detalii despre o manevră pe piaţa de obligaţiuni folosită de unii investitori în evitarea sancţiunilor împotriva Kremlinului, Agenţia pentru Reglementarea şi Dezvoltarea Pieţei Financiare din Kazahstan a spus că tranzacţiile cu titluri de stat în ruble, cunoscute sub numele de OFZ, au generat tranzacţii în valoare totală de 641,1 miliarde de tenge (1,4 miliarde de dolari) din martie. Agenţia nu a oferit cifre anterioare pentru comparaţie.

Printre brokerajele care au folosit fondurile clienţilor în tranzacţii — care au reprezentat aproximativ jumătate din total — clienţii kazahi au reprezentat 48,7% din achiziţii în perioada până la 1 decembrie, în timp ce ponderea ruşilor a fost de 41,4%. Agenţia a mai spus că printre cumpărători se numără şi rezidenţi din Emiratele Arabe Unite şi Slovacia.

Bloomberg a raportat luna trecută că firmele financiare din Kazahstan cumpărau datoria guvernamentală rusă cu o reducere mare. Înregistrarea datoriei la o casă de brokeraj din Kazahstan le permite apoi cumpărătorilor să încaseze plăţile cuponului şi principalului.

Depozitarul Central de Valori Mobiliare din Kazahstan a declarat anterior că a înregistrat o creştere de 100 de ori în opt luni a volumului de euroobligaţiuni înregistrate şi a datoriei OFZ emise de Ministerul de Finanţe al Rusiei.

Volumele evidenţiază dependenţa din ce în ce mai mare a unor investitori de o oportunitate financiară oferită de Kazahstan, după ce sancţiunile şi alte restricţii impuse după invadarea Ucrainei i-au lăsat pe mulţi străini în imposibilitatea de a ceda participaţiile în datoria rusă.

În Rusia, titlurile OFZ cu scadenţă în 10 ani şi-au revenit aproape de valoarea nominală, potrivit datelor de la bursa din Moscova, indicând că investitorii nu se aşteaptă să sufere pierderi. În august, când Bloomberg News a raportat că firme, inclusiv Barclays Plc, facilitau o creştere a tranzacţionării datoriilor, instituţiile financiare au oferit oferte de aproximativ 20-25 de copeici pe rublă.

Un indice al obligaţiunilor guvernamentale ruseşti a scăzut cu aproximativ 4% anul trecut, recuperând pierderile de două cifre în lunile de după începutul războiului la sfârşitul lunii februarie.

Autoritatea de reglementare din Kazahstan a declarat că şase case de brokeraj kazahe, pe care nu le-a numit, au fost implicate în tranzacţionarea datoriilor ruseşti, folosind atât banii proprii, cât şi fondurile clienţilor.

În conformitate cu legile împotriva spălării banilor, agenţiile de brokeraj iau în considerare sistemul de sancţiuni existent, deoarece examinează toţi potenţialii clienţi atunci când îşi deschid şi folosesc conturile, se arată în comunicat.

Autoritatea de reglementare a avertizat că investiţia în obligaţiuni OFZ implică riscuri crescute din cauza „nivelului ridicat de volatilitate pe pieţele de valori mobiliare, lichidităţii scăzute şi ameninţării cu sancţiuni secundare legate de situaţia geopolitică”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ